Pse ecjet të shpejta mund të ndikojnë në jetëgjatësinë tuaj  

2019-07-18 në ora 17:56

Studiuesit thonë se ritmi i shpejtë i ecjes është një nga stërvitjet më të mira kardiovaskulare, por mund të jetë gjithashtu një tregues i shëndetit të përgjithshëm të një personit.

Marrja e një shëtitjeje të shpejtë mund të rrisë gjasat për të jetuar më gjatë dhe nuk ka rëndësi sa ju peshoni kur futni këpucët tuaja në këmbë, sugjeron një studim i ri sipas Healthline.

Njerëzit të cilët kanë një ritëm më të shpejtë të ecjes kanë jetuar më shumë se ata që ecën më ngadalë, sipas studiuesve që monitoruan zakonet në këmbë dhe vdekjet e rreth 475,000 njerëzve, shumica e të cilëve ishin në moshën 50 vjeçare në fillim të studimit.

“Ecja e shpejtë” u përcaktua nga studiuesit, duke ecur të paktën 3 milje në orë, ose 100 hapa në minutë.

Studiuesit raportuan se gratë që ecnin më shpejt kishin një jetëgjatësi prej rreth 87 vjet në krahasim me 72 vjet për gratë që ecnin ngadalë.

Burrat që ecnin shpejt kishin një jetëgjatësi prej rreth 86 vjetësh në krahasim me 65 vjet për meshkujt që ecnin më ngadalë.

Kjo është një ndryshim mesatar 15 vjeçar për gratë dhe një ndryshim mesatar 20-vjeçar për meshkujt transmeton Gazeta Shneta.

“Këto gjetje janë … në përputhje me studimet e tjera që tregojnë se ecja e shpejtë mund të zvogëlojë rrezikun e ngjarjeve kardiovaskulare”, tha për Healthline Dr. Nieca Goldberg (kardiologe ).

Ka të ngjarë që një funksion i mirë fizik të zvogëlojë kryesisht rrezikun e vdekjes kardiovaskulare, por kjo duhet të adresohet në mënyrë të veçantë në studimet e ardhshme me një ndjekje më të gjatë shtoi ajo. /Gazeta Shneta/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *