Mënyrat më të mira për të humbur peshë gjatë menopauzës

2019-06-11 në ora 08:18

Gratë që kalojnë tranzicionin e menopauzës mund të fitojnë peshë. Ato që dëshirojnë të humbin këtë peshë mund të kenë më shumë vështirësi se zakonisht, dhe mbajtja e peshës mund të jetë sfiduese.

Rritja e peshës ndodh para dhe gjatë menopauzës, pjesërisht për shkak të rënies së niveleve të estrogjenit shkruan medicalnewstoday, transmeton Gazeta Shneta.

Gjumi me cilësi të ulët dhe reduktime të rregullta, të lidhura me moshën në metabolizmin dhe tonin e muskujve, gjithashtu mund të kontribojnë në këtë shtim të peshë.

Edhe pse humbja e peshës mund të jetë më sfiduese gjatë menopauzës, ka metoda të ndryshme që tek shumë gra gjejnë efektivitet. Ky artikull do të diskutojë marrëdhëniet midis menopauzës dhe peshës, si dhe mënyrat e provuara për të humbur peshë gjatë tranzicionit.

Menopauza dhe pesha

Femrat arrijnë menopauzën pasi kalojnë 12 muaj të plotë pa një cikël menstrual.

Menopauza është e lidhur me rritjen e yndyrës trupore për arsyet e mëposhtme:

-Një rënie në nivelet e estrogjenit,

Estrogjeni është një nga hormonet seksuale primare në femra. Ai luan rol në: karakteristikat fizike tek femrat, rregullimin e ciklit menstrual, ruajtjen e shëndetit të eshtrave duke rregulluar nivelet e kolesterolit

Estrogjen i ulët gjatë menopauzës nuk shkakton në mënyrë të drejtpërdrejtë shtim në peshë, por mund të çojë në rritjen e yndyrës totale të trupit dhe yndyrës së barkut. Fitimi në peshë gjatë menopauzës lidhet gjithashtu me proceset e plakjes së rregullt dhe zakonet e jetesës.

Ndërsa njerëzit në moshë, kanë tendencë të bëhen më pak fizikisht aktivë. Metabolizmi i tyre gjithashtu natyrisht ngadalëson. Këto variabla të çojnë në një reduktim të masës së muskujve dhe një rritje të yndyrës trupore.

Gjumë i varfër

Mjekët e shoqërojnë gjithashtu menopauza me gjumë të dobët, të cilat mund të rrjedhin dhe nga djersa e shumë e natës. Më poshtë janë strategjitë që mund të ndihmojnë gratë të humbasin peshë shtesë gjatë menopauzës.

1)  Rritja e aktivitetit

Ushtrimi i rregullt është një mënyrë e shkëlqyer për të promovuar humbjen e peshës dhe shëndetin e përgjithshëm fizik. Ushtrimi është një mënyrë kyçe për të ndërtuar muskujt dhe për të parandaluar humbjen e muskujve në moshë. Hulumtimet tregojnë se stërvitja aerobike mund të zvogëlojë yndyrën e trupit pas menopauzës.

2) Ushqimi dietik i pasur me lëndë ushqyese

Zëvendësoni yndyrna të ngopura me yndyrna të shëndetshme, të tilla si ajo e avokados. Për të humbur peshë, njerëzit duhet të konsumojnë më pak kalori se sa e përdorin zakonisht. Dieta gjatë kësaj periudhe duhet të përmbajë një shumëllojshmëri të frutave dhe perimeve të gjalla.

Një dietë mesdhetare është një dietë shumë e popullarizuar dhe efektive për shëndetin. Një studim i vitit 2016 ka raportuar se kjo dietë mund të përmirësojë faktorët e rrezikut të sëmundjeve të zemrës, të tilla si presioni i gjakut dhe nivelet e lipideve dhe të rezultojë në humbje peshe.

Ndërsa, duhet ti shmangen: Bukës së bardhë,  pasta, të tilla si ëmbëlsira, biskota pastaj ushqimet me shumë vajra ose sheqer të shtuar. Reduktimi i konsumit të pijeve të ëmbla, si sodas dhe lëngjeve, gjithashtu mund të ndihmojë.

3) Gjumi i mjaftueshëm –  një prioritet

Marrja e mjaftueshme e gjumit me cilësi të lartë është jetike për mbajtjen e një peshë të shëndetshme. Gjumi me cilësi të ulët mund të çojë në shtimin e peshës. Hulumtimi ka lidhur çrregullimet e gjumit në proceset e plakjes dhe ndërprerjen metabolike gjatë menopauzës.

Përveç kësaj, simptoma të tilla si “ndezje e nxehtë” dhe djersitje natën mund të pengojnë gjumin. Duke u ndalur në marrjen e një sasi të mjaftueshme të gjumit qetësues mund të ndihmojë në reduktimin e shtimit në peshë të lidhur me menopauzën.

4) Duke marrë parasysh terapitë alternative

Në përgjithësi, nuk ka pasur shumë hulumtime të mirëfillta dhe përfundimtare nëse mjekësia alternative është efektive në reduktimin e simptomave që lidhen me menopauzën.

Ndërsa këto terapi mund të mos çojnë në humbje të konsiderueshme në peshë, ato mund të ndihmojnë në zbutjen e disa simptomave dhe reduktimin e stresit. Terapitë e mundshme plotësuese dhe alternative përfshijnë: yoga, hipnozë, trajtimet bimore dhe përsiatja (meditimi)./Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *