Lotët vaginal: Gjëra që çdo grua shtatzënë duhet t’i dijë

2019-10-23 në ora 21:00

Edhe në rrethanat më të mira, vagina zakonisht përfundon me disa plagë betejes së lindjes së foshnjës. Pjesa më e madhe e lotëve vaginal janë të vogla, por gjithashtu mund të sjellin komplikime.

Nëse lindja e fëmijëve në të ardhëm tuaj është lindje vaginale, mund të jetë e dobishme të njihni llojet e ndryshme të lotit që mund të ndodhin, si të parandaloni dhe si të shëroni ato, transmeton Gazeta Shneta.

Llojet e lotit vaginal

Deri në 80% të grave do të pësojnë një sasi loti vaginal në kohën e lindjes. Për fat të mirë, shumica e këtyre do të jenë shqyerje e butë e lëkurës rreth vaginës ose uretrës. Lotimi i butë mund të shkaktojë patjetër dhimbje fillestare, por një lot zakonisht shërohet brenda 4-6 javësh dhe normalisht nuk shkakton efekte anësore. Lotët më të rënda që kalojnë nga vagina në muskul rreth rektumit ndodhin në 3% të lindjeve dhe lotët që shtrihen nga vagina deri në rektum ndodhin në 1% të lindjeve vaginale.

Si të parandaloni lotët vaginal

Gjëja më domethënëse që mund të bëni për të zvogëluar rrezikun e lotëve të vaginës është të kërkoni nga mjeku juaj që të shmangë kryerjen e një epiziotomie, përveç nëse është e domosdoshme nga ana mjekësore.

Trajtimi për lotët vaginal

Me lotët vaginal dhimbja mund të jetë më e rëndë dhe e fortë për dy muaj. Në 24 orët e para pas lindjes, paketat e akullit mund të ndihmojnë me dhimbjen dhe ënjtjen. Pastaj për dy javët e ardhshme mund të banjot me ujë të nxehtë mund të japin më shumë lehtësim. Marrja e ilaçeve anti inflamatore si ibuprofen ose naproxen mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve të mëdha./GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *