Faktet mbi abortin që çdo grua duhet t’i dijë

2019-08-13 në ora 03:26

Kur merrni një vendim në lidhje me shtatzëninë tuaj, është e rëndësishme të keni fakte të besueshme të abortit. Një abort është një procedurë kur një grua zgjedh të përfundojë shtatzëninë.

Shtatzënia e paqëllimtë është një shqetësim i rëndësishëm që prek mijëra njerëz çdo vit. Më shumë se gjysma e 6 milion shtatzënive që ndodhin çdo vit në Shtetet e Bashkuara janë të paplanifikuara. Sipas një studimi të botuar në Perspektivat mbi Shëndetin Seksual dhe Riprodhues, rreth 50% e grave që përballeshin me këto shtatzëni të paplanifikuara në të vërtetë po përdornin kontracepsion gjatë muajit që ata konceptuan shkruan verywellhealth , përcjell GazetaShneta.

Aborti është një nga procedurat më të zakonshme mjekësore të kryera në Shtetet e Bashkuara si afro 1.3 milion aborte që kryhen çdo vit. Të dhënat tregojnë se më shumë se 40% e të gjitha grave do t’i japin fund një shtatëzënie nga aborti në një kohë në jetën e tyre riprodhuese.

Kur gratë kërkojnë abort?

Përafërsisht 88% e aborteve kryhen brenda tremujorit të parë (3 muaj) të një shtatëzënie. Afërsisht 59% zhvillohen brenda tetë javëve të para të shtatëzanisë, 19% në javët 9 deri në 10 dhe 10% në javët 11 deri në 12.

Pas 24 javësh të shtatëzanisë, abortet sigurohen vetëm për arsye serioze shëndetësore (dhe përbëjnë më pak se 1% të aborteve totale). Abortet e hershme janë më të lehta, më të sigurta dhe kanë tendencë të jenë më pak të shtrenjta se abortet që ndodhin më vonë në një shtatëzani.

Vendosja për të arritur një abort

Është e rëndësishme që një grua të marrë një vendim të informuar mirë kur ajo po mendon të marrë një abort. Diskutimi i opsioneve të një personi me miq ose familje të besuar dhe të mbështetur, si dhe këshillim të hershëm për shtatzëninë, mund të jetë i dobishëm për të marrë një vendim për të cilin një grua ndihet më e drejta. Gratë mund të kenë një zgjedhje midis dy ose më shumë llojeve të procedurave të abortit, në varësi të sa javësh shtatzënë.

Koha më e sigurt për të kryer një abort është 5-10 javë pas periudhës tuaj të fundit menstruale. Në të kaluarën, ekzistonte shqetësimi se një abort mund të rrisë rrezikun e një gruaje nga kanceri i gjirit. Sidoqoftë, studimet më të fundit dhe të bëra me kujdes tregojnë se nuk ka asnjë lidhje midis të pasurit abort dhe kancerit të gjirit më vonë në jetë.

Arsyet pse gratë kanë aborte

Vendimi për të kryer një abort vendoset në përgjithësi nga të dyja arsyet e ndryshme dhe të ndërlidhura. Është e rëndësishme të kuptohet që shumica e grave që merren me këtë vendim shpesh nuk e marrin me vetë dëshirë.Ka shume arsyje që fshihet prapa saj.. /GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *