Vitaminat më të mira prenatale për të marrë : Cilat janë ato dhe roli tyre

2019-09-18 në ora 15:25

Gratë që janë shtatzënë, ushqehen me gji, ose përpiqen të mbesin shtatzënë, kanë nevojë për më shumë vitamina dhe minerale të caktuara sesa njerëzit e tjerë, veçanërisht acidi folik.

Disa gra me dieta shumë të shëndetshme dhe të larmishme mund të marrin tashmë mjaftueshëm lëndë ushqyese thelbësore përmes dietës së tyre thotë Medicalnewstoday.

Por kemi dhe raste kur shumë gra marrin shtesa prenatale për të siguruar që po marrin një gamë të plotë të vitaminave dhe mineraleve për të mbështetur veten dhe fetusin në zhvillim siç duhet.

Vitaminat prerenatale shpesh janë në dispozicion në një shtesë multivitamine përcjell Gazeta Shneta.

Marrja e vitaminave specifike prenatale mund të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve, si për nënën ashtu edhe për fetusin në zhvillim, si dhe ndihmoni një nënë të shkojë me kohë të plotë në lindje.

Acidi folik

Marrja e acidit folik përpara se të mbeteni shtatzënë dhe gjatë gjithë shtatëzanisë mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të defekteve të tubit nervor. Acidi folik njihet edhe si folate ose vitaminë B-9.

Tubat nervore janë struktura embrionale që përfundimisht formojnë shpinën dhe trurin e fetusit.

Defektet e tubit nervor mund të shkaktojnë gjendje serioze të shpinë dhe trurit, duke përfshirë spina bifida, një gjendje ku pjesë e shtyllës kurrizore nuk mbyllen siç duhet.

Acidi folik gjithashtu ndihmon trupin e një gruaje shtatzënë të bëjë qelizat e kuqe të gjakut, duke zvogëluar potencialisht rrezikun e anemisë.

Anemia mund të shkaktojë komplikime shtatzënie, siç janë: Pesha e ulët e lindjes, lindja e parakohshme dhe anemi e foshnjes.

Vitamina dhe lëndë ushqyese të tjera

Përveç acidit folik, disa lëndë ushqyese të tjera kryesore mund të përfitojnë gratë shtatzëna dhe ato që ushqehen me gji janë:

Hekuri: Gratë shtatzëna kanë nevojë për rreth dy herë sasinë e rekomanduar të hekurit mineral.

Hekuri është një tjetër komponent thelbësor në qelizat e kuqe të gjakut. Gratë shtatzëna që nuk marrin mjaftueshëm hekur mund të zhvillojnë anemi me mungesë hekuri.

Zinku: Mbështet sistemin imunitar dhe ndihmon trupin të bëjë proteina, të ndajë qelizat dhe të sintetizojë ADN-në për qelizat e reja.

Vitamina B-12: Ndihmon trupin të bëjë qelizat e kuqe të gjakut të shëndetshëm dhe neuronet, të cilat janë qelizat e specializuara që gjenden në palcën kurrizore dhe trurin. B-12 gjithashtu ndihmon që këto qeliza të funksionojnë siç duhet.

Kalciumi dhe vitamina D: Punoni së bashku për të ndihmuar në zhvillimin e kockave dhe dhëmbëve të fetusit.

Vitamina D është gjithashtu thelbësore për zhvillimin e shëndetshëm të syve dhe lëkurës.

Kalciumi mund të zvogëlojë rrezikun e preeklampsisë, një shkak kryesor i sëmundjes dhe vdekjes tek gratë shtatzëna dhe të porsalindurit.

Një mjek ose farmacist mund të ndihmojë gratë të gjejnë një vitaminë prenatale që adreson shqetësimet e tyre shëndetësore dhe konsideratat dietike duke shmangur ndërveprimet ose komplikimet e mundshme. /Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *