Urinimi i shtratit nga fëmijët, a mund të parandalohet një fenomen i tillë?

2018-08-12 në ora 19:33

Fëmijët nuk urinojnë me qëllim në shtrat. Këtë është me rëndësi ta keni parasysh, posaçërisht në mëngjes kur për të satën herë i gjeni çarçafët të lagur.

Një gjë është e sigurt, problemi nuk zgjidhet me dënim. Është mirë të mbani qëndrim të mirë në situata të tilla, sepse pa dyshim situata e tillë do të kalojë. Ndërkohë përpiquni të bëni disa veprime.

Pse disa fëmijë vazhdojnë të lagen në gjumë mbi 6 vjeç? Arsyet janë të ndryshme, po nga ana praktike e ka rëndësi të njihen tipet e enurezës, ajo mund të jetë: parësore, dytësore ose shenjë.

Enureza parësore. Këta fëmijë vazhdojnë të lagen në mënyrë të pavullnetshme në gjumë pa ndërprerje dhe mbi moshën 6 vjeç. Kjo lidhet me pamjaftueshmërinë e funksionit të fshikëzës së urinës dhe të muskulit të qafës së saj që lejon e ndalon rrjedhjen e urinës si dhe me kontrollin e pamjaftueshëm asaj gjëndre (hipofizës) që gjendet në tru.

Në këto raste, pjekuria e plotë e këtyre dy mekanizmave, arrihet më vonë se në të tjerët, për rrjedhojë dhe kohëzgjatja e enurezës ndryshon nga një fëmijë në tjetrin.

Enureza dytësore. Në këto raste Enureza, është ndërprere, po mbas një kohe fillon përsëri. Kjo ndodh zakonisht për shkaqe emocionale ose stresi si p.sh. grindje e tensione brenda familjes, frikë e pasiguri nga ato që dëgjojnë nga prindërit se ç’mund të ndodhin, tensione në shkollë, largimi vëmendjes ndaj tij me lindjen e një fëmije tjetër etj.

Enureza si shenjë. Urinimi i pavullnetshëm në gjumë, mund të jetë vetëm një nga shenjat e sëmundjeve të sistemin urinar (infeksione, reflukse veziko ueterale të gradave të rënda, keqformime etj), sëmundjeve të sistemin nervor që kanë çuar prapambetje mendore, ose me dëmtimeve të rrugëve nervore (për shumë shkaqe, përfshi aksidentet) duke filluar prej fshikëza, në boshtin e kurrizit deri në tru më rrallë, shenjë e diabetit dhe epilepsisë.

Kur duhen medikamente

Për medikamente duhet menduar vetëm mbasi fëmija të ketë mbushur 6 vjeç; moshë kur çdo i shëndetshëm nuk duhet të vazhdojë të laget në gjumë. Për të pasur rezultatet e duhura dhe mënjanimin e rifillimit të enurezës, mjekimi duhet i zgjatur, nga 3-4 deri në 5-6 muaj.

Po prindërit, ç’mund të bëjnë

Çdo prind, për t’i ardhur në ndihmë fëmijës, duhet t’i qëndrojë gjithmonë pranë dhe ti bind ata se kjo është një gjendje kalimtare të cilën e kanë kaluar dhe shumë të tjerë (duke e ilustruar dhe me ndonjë shembull, qoftë dhe të sajuar)./Telegrafi/

Kliko këtu për t’u informuar me testin që duhet ta bëjë secila nënë shtatzënë për të konfirmuar se shëndeti gjenetik i foshnjës në ardhje është në rregull.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *