Trajtimi për fëmijët me sëmundje të ngjashme si Kawasaki është “shumë efektiv”, thonë shkencëtarët

2020-05-22 në ora 23:40

Një trajtim i ri për fëmijët me gjendje të ngjashme me sëmundjen Kawasaki e lidhur me Covid-19 është shumë efektiv, thonë mjekët.

Javët e fundit, ka pasur një rritje të fëmijëve duke u pranuar me kujdes intensiv me një sëmundje të ngjashme me sindromën e shokut toksik (TSS) dhe sëmundjen Kawasaki, një sëmundje që shkakton inflamacion në zemër, transmeton Gazeta Shneta.

Sidoqoftë, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) në SHBA kanë zbuluar këtë javë që mjekët kanë gjetur një trajtim i cili po zovëglon simptomat dhe po i ndihmon fëmijët me sindromë të mbijetojnë.

Kjo sëmundje shkakton një temperaturë të lartë, dhimbje në stomak, diarre dhe skuqje të tij, ka prekur rreth 100 fëmijë në Britani.

Zyrtarët shëndetësorë thonë se janë ilaç i njohur si imunoglobulinë intravenoze ose IVIg, ka ndihmuar në trajtimin e fëmijëve me gjendjen e ngjashme me sëmundjen Kawasaki të lidhur me Covid-19.

Sipas NHS, IVIg përdoret për të rritur sasinë e antitrupave në sistemin tuaj imunitar për të ndihmuar në luftimin e infeksioneve.

Imunoglobulina është bërë nga antitrupa njerëzorë të pastruar ose të lirë nga ndotja, dhuruar nga dhuruesit e gjakut.

CDC zbuloi ndikimin pozitiv të IVIg në një webinar këtë javë pasi studioi 33 pacientë me sëmundjen e ngjashme me sëmundjen Kawasaki, të cilëve u ishte dhënë e gjithë trajtimi.

Pjesës më të madhe iu dha një kortikosteroid, i cili punon në të njejtën kohë me ilaçin për të forcuar sistemin imunitar.

Shkalla e vdekshmërisë midis grupit ishte 0 përqind dhe 82 përqind ishin larguar nga spitali në kohën e raportit. /GazetaShneta/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *