Tipet e vaginave: Gjithçka që duhet të dini

2019-09-08 në ora 20:02

Vagina dhe strukturat e jashtme të vulvës natyrisht variojnë në formë, ngjyrë dhe madhësi.

Kur bëhet fjalë për ndonjë gjë që lidhet me trupin dhe shëndetin seksual dhe riprodhues, shumica e njerëzve pyesin: “A jam unë normal?” Përgjigja në lidhje me vaginën është se ekziston një larmi e formave, madhësive dhe ngjyrave të shëndetshme, transferon Gazeta Shneta.

Tipet e vaginës

Shumica e studimeve zbulojnë se vaginat ndajnë një formë të përgjithshme, por që ka shumë ndryshime në gjatësi dhe gjerësi.

Format

Kur njerëzit i referohen vaginës, ata zakonisht nënkuptojnë pjesën e dukshme, të jashtme të organeve gjenitale. Termi i duhur për këtë zonë është vulvë. Në varësi të madhësisë dhe formës së strukturave të jashtme, pamja e vulvës mund të ndryshojë gjerësisht. Duke marrë parasysh këtë shumëllojshmëri, disa karakteristika të zakonshme të vulvës përfshijnë:

Buzët e jashtme

Buzët e jashtme të vulvës, ose labia majora, janë më të gjata në disa njerëz. Buzët mund të varen, dhe lëkura mund të duket e hollë, ose ato mund të jenë të trasha dhe të fryra. Nëse buzët e jashtme janë të shkurtra, ato nuk mund të takohen dhe mund të ekspozojnë buzët e brendshme në mënyrë më të dukshme.

Buzët e brendshme

Është tipike që buzët e brendshme, ose labia minora, të jenë të dukshme. Ata mund të dridhen nën buzët e jashtme ose përndryshe të jenë të spikatura. Një buzë e brendshme mund të jetë më e gjatë se tjetra. Asimetria në labia nuk është domosdoshmërisht shkak për shqetësim.

Brenda vaginës

Pjesa e brendshme e vaginës është si një tub i gjatë me zona të palosura që mund të zgjerohen dhe tkurren. Disa mjekë e krahasojnë këtë karakteristikë me një fizarmonikë. Studimet zbulojnë se shumica e vaginave janë më të ngushta drejt hapjes vaginale dhe më të gjera drejt qafës së mitrës. Kjo zakonisht formon një formë “V”, megjithëse gjerësia në pikën më të gjerë mund të ndryshojë.

Qimet

Flokët pubike mund të ndihmojnë në mbrojtjen e organeve gjenitale nga sëmundjet bakteriale. Ato gjithashtu mund të jenë një sinjal natyror i pjekurisë riprodhuese.

Sasia, ngjyra dhe cilësia e flokëve pubike ndryshojnë nga personi në person.Flokët pubike që zhvillohen herët – para moshës 8 – dhe sasitë e tepërta të flokëve pubike mund të tregojnë për një rrezik të rritur të sindromës policistike të vezoreve.

Flokët pubike kanë tendencë të hollë ndërsa njerëzit piqen, për shkak të ndryshimeve të lidhura me hormonet./GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *