Testet e reja të frymëmarrjes dhe urinës që detektojnë kancerin e gjirit

2018-04-29 në ora 18:09

Një metodë e re për zbulimin e hershëm dhe të saktë të kancerit të gjirit është zhvilluar nga studiuesit në Universitetin Ben-Gurion të Qendrës Mjekësore të Negevit dhe Sorokës, duke përdorur teknologjinë e disponueshme në treg.

Hulumtuesit kanë qenë në gjendje të izolojnë të dhëna relevante për të identifikuar më saktë biomarkuesit e kancerit të gjirit duke përdorur dy sensorë të ndryshëm elektronikë të gazeve të hundës për frymëmarrje, së bashku me spektrometrin masiv me gaz kromatografi (GC-MS) për të përcaktuar substancat e gjetura në urinë, transmeton Gazeta Shneta.

Në studimin e tyre të botuar në Kompjuter në Biologji dhe Mjekësi, studiuesit zbuluan kancerin e gjirit me saktësi mesatare prej më shumë se 95 për qind duke përdorur një pajisje komerciale elektronike (e-hundë) që identifikon modelet unike të frymëmarrjes tek gratë me kancer të gjirit.

Përveç kësaj, analizat e tyre të përmirësuara statistikore të mostrave të urinës të paraqitura nga të dy pacientët e shëndetshëm dhe ata të diagnostikuar me kancerin e gjirit japin saktësinë mesatare prej 85 për qind.

“Mbijetesa e kancerit të gjirit është e lidhur fort me ndjeshmërinë e zbulimit të tumorit, metoda të sakta për zbulimin e tumoreve më të vogla dhe të hershme mbeten prioritet”, thotë Prof. Yehuda Zeiri, një anëtar i Departamentit të Biomedical Engineering të Universitetit Ben-Gurion.

“Qasja jonë e re që përdor urinën dhe mostrat e frymëmarrjes të frymëmarrjes, të analizuara me procese të lira dhe komerciale, është jo invazive, e arritshme dhe mund të zbatohet lehtësisht në një sërë mjedisesh”./Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *