Studim: Sa më shumë shtatzani të keni, aq më shumë rritet rreziku për sëmundje të zemrës

2020-05-23 në ora 16:30

Gratë që kanë mbetur shtatzënë të paktën tre herë janë në rrezik shumë më të madh të dështimit të zemrës, sipas një studimi të ri.

Studimi shikoi sëmundjet e zemrës tek gratë në vitet e 60-ta dhe 70-ta dhe gjetën një rritje të “sindromës së fortë të zemrës” midis grave që kisin më shumë se tre fëmijë, transmeton Gazeta Shneta.

Studiuesit besuan se rritja e rrjedhës së gjakut të një gruaje kur është shtatzënë çoi në ndryshime në muskujt e zemrës dhe enët.

Studiuesit kryesor Dr Anna Beale tha që gratë që bëjnë pjesë në këtë kategori duhet të jenë ekstra të kujdesshme.

“Ato kanë rrezik më të madh për llojin e dështimit të zemrës që ne e quajmë si ‘sindromë e fortë e zemrës”, tha ajo.

Tendosja e përsëritur e vënë në zemër gjatë shtatzanive të shumta mendohet se rrit rrezikun.

“Shtatzania ndikon në zemër sepse sasia e gjakut që kërkohet të rrjedhë nëpër zemër gjatë shtatzanisë rritet me rreth 50 përqind. Dhe prandaj me përshtatje të përsëritur nda kësaj ndoshta shkakton disa dëme dhe dhimbje në zemër”, shtoi ajo.

Dr. Beale ta ndërsa tre ishte “numri magjik” që doli në studim hulumimi është ende në fazat e hershme.

“Ne do të donim të bëjmë studime më të mëdha për ta konfirmuar këtë dhe të shohim nëse ekziston një marrëdhënie e ngushtë”, shtoi ajo.

Sidoqoftë, ekspertët mejkësorë thonë se nënat nuk duhet të bëjnë shumë gjumë mbi sëmundjen jashtëzakonisht të rrallë dhe duhet të përqendrohen në shëndetin e zemrës së tyre në përgjithësi.

Ju duhet të ushtroni çdo ditë, të hani shëndetshëm dhe të shmangni pirjen e duhanit për të mbajtur një zemër të shëndetshme. /GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *