Sindromi ovarian policistik: Shkencëtarët më afër shkakut për ta kuptuar dhe shëruar

2018-05-16 në ora 09:26
Një shkak i zakonshëm i infertilitetit femëror – sindromi ovarian policistik (PCOS) – mund të jetë për shkak të një çekuilibri hormonal para lindjes, kanë konstatuar studiuesit.

Hulumtuesit kanë qenë në gjendje për të kuruar atë në minj, dhe së shpejti kjo do të jet e gatshme të përdoret edhe tek gratë kjo mund të fillojë më vonë këtë vit, raporton New Scientist. PCOS ndikon deri në një në pesë gra në mbarë botën, transmeton Gazeta Shneta
Ndikon në funksionimin e vezoreve të gruas – simptomat përfshijnë periudhat e parregullta dhe vështirësitë për të mbetur shtatzënë.

“Është shumë më e zakonshme gjendja hormonale që prek gratë e moshës riprodhuese, por nuk ka marrë shumë vëmendje”, tha Robert Norman në Universitetin e Adelaidës në Australi për New Scientist.

Çfarë është PCOS?
Simptomat përfshijnë:- Perioda të parregullta ose fare hic perioda, që do të thotë se vezoret nuk lëshojnë rregullisht vezë
– Vështirësi në marrjen e barrës
– Rritja e tepruar e flokut të shkaktuar nga testosteroni i tepërt, shtim në peshë
– Lëkurë me yndyrë dhe akne

Studiuesit në Institutin Kombëtar të Shëndetit dhe Kërkimeve Mjekësore (Inserm) kanë zbuluar se sindromi mund të shkaktohet para lindjes nga ekspozimi i tepërt në mitrën e një hormoni të quajtur hormon anti-Müllerian (AMH). Ata gjetën që gratë shtatzëna me PCOS kanë nivele 30% më të larta të hormoneve sesa gratë normale. Meqenëse sindromi është i njohur  si sindrom trashëgues në familje, Shkenctarët donin të provonin shiqonin se mosbalancimi në shtatzëni a mund të përcillet vajza.
Ata injektuan AMH në minj shtatzënë, dhe pasi që pasardhësit u rritën, gjetën se kishin shumë simptoma PCOS, duke përfshirë edhe ovulimin e rrallë dhe vonesat në ngeljen shtatzënë. Hormoni i tepërt dukej të mbi-stimulonte një sërë qelizash të trurit që ngrehin nivelin e testosteronit.
Pas trajtimit me një ilaç IVF të përdorur për të kontrolluar hormonet e grave, cetrorelix, minjtë ndaluan duke treguar simptoma të PCOS.”Kjo mund të jetë një strategji joshëse për rikthimin e ovulacionit dhe përfundimisht rritjen e shkallës së shtatzënisë në këto gra”, tha për “New Scientist” Paolo Giacobini, grupi i të cilit zhvilloi hulumtimin në Inserm. /Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *