Si t’i tejkaloni brengat gjate shtatzënisë

2019-10-09 në ora 12:56

Të kuptosh se cilat hapa për të ndërmarrë tjetër mund të jenë dërrmuese. Lista jonë e thjeshtë e kontrollit shpërthen vlerat më të rëndësishme gjatë shtatzënisë.

Pasi të mësoni se jeni shtatzënë, axhenda juaj kryesore është e thjeshtë: Tregoni partnerit tuaj dhe festoni! Por, kur lajmet e lumtura futen, hapat e ardhshëm mund të duken dërrmues. Për të ndihmuar në thjeshtimin e situatës, ne kërkuam një profesore ndihmëse e obstetrikës dhe gjinekologjisë në Qendrën Mjekësore Loyola, për lëvizjet më të rëndësishme që duhet të bëjë një grua shtatzënë shkruan parents, transmeton GazetaShneta.

1)Merrni një vitaminë prenatale

Marrja e ushqimit të duhur është e rëndësishme për një shtatzëni të shëndetshme, dhe trupi juaj kërkon një dozë shtesë të vitaminave të caktuara në këtë kohë. Për shembull, gratë shtatzëna duhet të përhapin marrjen e acidit folik nga 400 deri në 600 mikrogramë (mcg) në ditë për të mbrojtur nga defektet e lindjes. “Për shkak se këto lëndë ushqyese janë kaq të rëndësishme, unë rekomandoj që gratë të fillojnë të marrin vitamina prenatale sapo të fillojnë të përpiqen të ngjizen,” shpjegon Afriyie-Grey. Çdo shumëllojshmëri e etiketuar “prenatale” duhet të mbulojë bazat tuaja, por sigurohuni që të kontrolloni dozën; disa marka kërkojnë dy pilula në ditë.

2)Abstenoni nga alkooli

Pirja e tepërt mund të shkaktojë dëm të përhershëm për fëmijën tuaj. Mund të çojë në sindromën e alkoolit fetal, gjendje që pengon zhvillimin mendor dhe fizik. “Ajo që ju duhet të shqetësoheni është sasia grumbulluese e alkoolit që pini gjatë shtatzënisë,” thotë Afriyie-Grey. Kështu që gota ose dy verë që keni pirë para se të kuptoni se keni mbetur shtatzënë nuk është e rrezikshme, thotë ajo.

3)Ndaloni pirjen e duhanit

Nëse pini një cigare ekspozon foshnjën tuaj ndaj kimikateve të dëmshme, të tilla si katran dhe nikotinë, ndërsa zvogëlon rrjedhën e gjakut. Si rezultat, pirja e duhanit rrit shanset për të pasur komplikime, një shtatzëni të tillë ekotopike dhe defekte të lindjes. Flisni me ofruesin e kujdesit shëndetësor për mënyrën më të mirë për të ndaluar pirjen e duhanit.

4) Rivlerësoni stilin e jetës tuaj

Gratë shtatzëna duhet të shmangin punën e rëndë dhe sasitë e tepërta të stresit. Pra, nëse ngritja e objekteve të rënda është pjesë e punës suaj, ose nëse ngarkesa e punës tuaj me presion të lartë shkakton ankth, flisni me dikë në departamentin e burimeve njerëzore të kompanisë suaj.

5) Hulumtoni pemën tuaj familjare

Pyesni për ndonjë ndërlikim të shtatzënisë ose anomalitë gjenetike, të tilla si sëmundja e qelizave të drapërave ose sindromi Down, që mund të ndodhin në familje. “Kjo ndihmon mjekun tuaj të kujdeset për ndonjë problem të mundshëm gjatë shtatzënisë ose lindjes”, thotë Afriyie-Grey.

 

6)Shmangni ushqimet e ziera, veçanërisht mishin

Pavarësisht nëse bëhet fjalë për një Sushi ose një biftek të mesëm të rrallë, mishi i fshehur mund të përmbajë baktere të dëmshme që shkaktojnë toksoplazmozë, një infeksion i rrezikshëm që mund të rezultojë në dëmtim serioz të syrit ose trurit.

Për të mësuar më shumë për komplikimet në shtatzëni Klikoni KËTU.

7)Kontrolloni me departamentin tuaj të burimeve njerëzore

Pasi të keni njoftuar të tjerët për shtatzëninë, flisni me dikë në departamentin tuaj të përfitimeve për të diskutuar detajet e pushimit të lehonisë. Disa ndërmarrje nuk japin kohë shtesë nëse duhet të hyni në spital herët për shkak të komplikimeve. Njohja me printimin e shkëlqyer mund t’ju ndihmojë të merrni vendime më të zgjuara./GazetaShneta/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *