Si t’i shmangemi efekteve anësore të ‘make up’-it

2019-04-15 në ora 08:57

Një fytyrë e dukur bukur, me anë të grimimit gjithmonë ka pasur për synim dy arsye thelbësore: maskimin te rastet kur nuk ndihemi rehat dhe të sigurt me një fytyrë me akne, djegje ose fytyre të zbehtë – si dhe për ti vënë në pah dhe theksim vijat e fytyrës si pjesë e bukurisë dhe atraksionit të çdo femre në vete. Si pjesë e përditshmërisë sonë, duhet të kemi kujdes në situatën kur grimi mund të shkaktojë efekte anësore të lëkurës në tërësi.

“Grimi mund të shkaktojë puçrra ose alergji,” thotë dermatologu Edidiong C. Kaminska, kjo është arsyeja pse një rutinë e higjenës së pastërt ka rëndësi në shëndetin e lëkurës shkruan nm.org, transmeton Gazeta Shneta.

Disa këshilla për ti evituar efektet anësore të kozmetikës:

Mos përdorni vajra

“Vajrat mund të bllokojnë poret tuaja dhe të kontribojnë në puçrra”, thotë Dr Kaminska. Vajra të zakonshëm në produktet kozmetike përfshijnë parafine të lëngshme, naftë, vaj parafine dhe vaj mineral.

Dr. Kaminska gjithashtu këshillon kundër vendosjes së vajrave esenciale – të tilla si, aguliçe, kokosit dhe të rrushit – në fytyrën tuaj. Është në rregull të përdorni këto produkte në trupin tuaj për sa kohë që nuk keni reaksion alergjik.

Mos përdorni kimikate të dëmshme

Disa përbërës dhe kremra të dielli përmbajnë acid oksibenzoik dhe acidin para-aminobenzoik (PABA).  Këshillohet që të shmangen këto produkte, sepse jo vetëm që tentojnë të shkaktojnë reaksione alergjike, por gjithashtu kanë një ndikim negativ në mjedisin e lëkurës.

Një tjetër alergji për të shmangur është glikopropileni, i cili është një konzervans që shpesh gjendet në kremra apo kozmetikë që njihet për toksicitet.

Lani fytyrën tuaj – çdo natë

Lëkura ka një florë natyrore – bakteriale e cila i mban poret tuaja të pastra dhe të shëndetshme.

Grimi përmban kimikate që mund të ndërhyjnë në mjedisin natyror të lëkurës suaj. Është e rëndësishme që të lahet fytyra në fund të ditës në mënyrë që këto kimikale të mos mbeten në lëkurën tuaj “.

 Pastroni brushat tuaja

Për të zhdukur bakteret dhe ndërtimin e produkteve, pastroni:

Furça pluhur, çdo tre deri në katër muaj dhe furçat e lëngëta, çdo dy muaj – për të pastruar brushat e kozmetikës, thjesht përdorni sapun dhe ujë, si dhe preferohet zëvendësimi i brushes së vjetër me atë të re çdo një deri në dy vjet.

Mos e ndani kozmetikën me të tjerët

Gjithkush ka një mjedis të ndryshëm mikroorganizmash në lëkurën e tyre thotë Dr Kaminska. Ju nuk doni që bakteret e dikujt tjetër të futen në lëkurën tuaj, sepse ato nuk mund të reagojnë mirë. Ju gjithashtu nuk doni të përhapin infeksionin.

Bëni bojë për vetulla të reja një herë në vit të paktën. Mos përdorni kozmetikë nëse keni infeksion aktiv ose alergji./Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *