Si të mos keni një periudhë menstruale në kohën e nevojshme

2019-08-14 në ora 15:39

Pushimet në plazh që mezi prisni prej muajsh. Udhëtimi me aeroplan 22 orësh në Tokio. Muajin e mjaltit. Disa pushime të kësaj natyre? Ju pyesni veten në zhgënjim, pasi paketoni veshje shtesë sanitare në çantën tuaj. A mund ti shmangim një ciklit në kohën e nevojshme dhe të dëshiruar? Përgjigja është “po”.

Cikli menstrual është rezultat i një cikli delikate hormonale. Estrogjeni mpiks vezoren për të bërë një vezë dhe bën që mitra të trashet. Pasi të lëshohet veza, progesteroni ndalon rritjen e rreshtimit, dhe mitra pret për ardhjen e një embrioni. Kur nuk arrin embrioni, prodhimi i progesteronit ndalet; është kjo mungesë e progesteronit që shkakton periudhën e “dëmtimit” të pushimeve shkruan WebMd .

Ndryshimi i këtyre hapave të ciklit me disa hormone shtesë zakonisht mund të rezultojë në një vonesë të ciklit deri në një kohë më të përshtatshme përcjell Gazeta Shneta.

Nëse tashmë jeni duke përdorur pilulën e kontrollit të lindjes (kontracepsioni hormonal)  mjeku juaj ka të ngjarë t’ju tregojë se mënyra më e lehtë për të shmangur periudhën tuaj është thjesht të kaloni pilulat e placebo (pilula pa substance aktive vepruese) .

Gratë me endometriozë, ngërçe të rënda dhe migrene menstruale mund të përfitojnë veçanërisht nga marrja e pilulave në mënyrë të vazhdueshme dhe të mos kenë një periudhë.

Nëse dëshironi të provoni të kaloni më shumë se një cikël, bisedoni me mjekun tuaj për të parë nëse kjo mund të jetë një mundësi e mirë për ju.

Nëse nuk jeni në ndonjë lloj kontracepsioni hormonal, atëherë mund të merrni parasysh pilulat për kontrollin e lindjes për një ose dy muaj para ngjarjes së madhe për të vonuar ciklin tuaj; ose mjeku juaj mund të rekomandojë që të merrni një formë të hormonit progesteron për të vonuar ciklin tuaj.

Është rënia e nivelit të progesteronit që shkakton një periudhë të ndodhë, kështu që ju mund të filloni të merrni progesteron herët në ciklin tuaj dhe të vazhdoni ta merrni atë deri pasi të përfundojë pushimi juaj.

Këto metoda nuk janë garanci, por ato funksionojnë në shumicën e kohës./Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *