Si të bëni një vetë-ekzaminim të gjirit

2019-10-09 në ora 04:52

Është e rëndësishme që çdo grua të dijë se si të bëjë një vetë-ekzaminim të gjirit (BSE), pasi mund të ndihmojë në zbulimin e ndryshimeve në gjinjtë tuaj që mund të jenë shenja të kancerit të gjirit, të tilla si gunga, ndryshime të thithkave dhe më shumë.

Të jesh i njohur me atë që është normale për ty do ta lehtësosh njohjen e ndonjë zhvillimi të ri. Për më tepër, të dish se çfarë nuk është normale për këdo mund të të ndihmojë që të sjellësh çështje të tilla në vëmendjen e mjekut tuaj, nëse i vini re ato gjatë ekzaminimit tregon verywellhealth, transmeton GazetaShneta.

Këtu janë udhëzimet hap pas hapi se si të bëni një vetë-provim të gjirit, si dhe disa gjëra që duhet t’i mbani mend gjatë kryerjes tuaj.

Bëni atë Rutinën

Një vetë-provim i gjirit duhet t’ju marrë vetëm 15 minuta një herë në muaj.

-Nëse jeni para menopauzës, caktoni një kohë të rregullt për të ekzaminuar gjoksin tuaj disa ditë pasi mbaron periudha juaj, kur nivelet e hormonit janë relativisht të qëndrueshme dhe gjinjtë janë më pak të butë.

Nëse tashmë jeni në menopauzë (nuk keni pasur një periudhë për një vit ose më shumë), zgjidhni një ditë të veçantë të muaji për të bërë provimin dhe më pas përsëriteni BSE-në tuaj në atë ditë çdo muaj.

1)Vendosni duart tuaja tek beli

Ju do të duhet të shihni të dy gjinjtë në të njëjtën kohë dhe vazhoni të kontrolloni pamjen e përgjithshme të gjinjve tuaj.

Shikoni madhësinë, formën dhe konturin. Vini re ndryshime, nëse ka, në ngjyrën ose strukturën e lëkurës në gjoksin tuaj, si dhe në thithkat dhe areolat tuaja.

2)Vendosni krahët mbi kokën tuaj

Tani, ngre krahët mbi kokë. Shikoni nëse gjinjtë tuaj lëvizin në të njëjtën shkallë dhe në të njëjtën mënyrë si njëri-tjetri, dhe vini re ndonjë ndryshim. Shikoni madhësinë, formën dhe shiritin, duke kontrolluar simetrinë.

Shikoni drejt sqetullave tuaja dhe vini re nëse ka ndonjë fryrje ku ndodhen nyjet limfatike (zona e poshtme e sqetullës).

3)Kontrolloni thithkat tuaja

Ende përballë pasqyrës, ulni të dy krahët.

Kontrolloni thithkat për të parë nëse keni ndonjë zbehje, gunga ose tërheqje (zbritje). Me indeksin dhe gishtat e mesëm të dorës tuaj të djathtë, shtrydhni butësisht thithkën e majtë dhe tërhiqeni përpara. Ajo duhet të burojë përsëri në vend, në krahasim me fundosjen përsëri në gji.

Vini re nëse qarkullon ndonjë rrjedhë apo jo. Kthejini duart tuaja dhe kontrolloni thithkën e duhur në të njëjtën mënyrë.

Shkarkimi i përgjakshëm (i kuq) ose i qartë janë potencialisht shqetësuese, veçanërisht nëse njëra prej tyre po del nga vetëm një thithje. Ngjyra të tjera, të tilla si jeshile, e bardhë ose e verdhë, zakonisht janë shenja të kushteve të tjera, të tilla si një infeksion ose një kanal qumështi i bllokuar.

4)Qëndroni dhe goditni

Kjo është bërë më së miri në dush, pasi lëkura e lagur do të ketë rezistencën më të vogël ndaj fërkimit të gishtërinjve.

Ngrini krahun e majtë lart dhe përdorni gishtat e dorës së djathtë për të ushtruar presion të butë në gjoksin e anës së majtë. Goditje nga maja deri në fund të gjirit, duke lëvizur nga brenda gjirit gjatë gjithë rrugës në zonën tuaj të sqetullës.

Ju gjithashtu mund të përdorni një lëvizje rrethore, duke qenë të sigurt për të mbuluar të gjithë zonën e gjirit. Merrni shënim për çdo ndryshim në strukturën, ngjyrën ose madhësinë. Kaloni anët dhe përsëritni.

Këshilla të përgjithshme

Shënoni kalendarin tuaj për t’i kujtuar vetes të bëni rregullisht BSE-në tuaj. Kjo do t’ju ndihmojë të përcaktoni nëse ndonjë ndryshim ka të ngjarë për shkak të kohës së muajit, nëse jeni akoma me menstruacione.

-Qëndroni të qetë dhe merrni frymë normalisht ndërsa bëni BSE-në tuaj.

-Raportoni çdo ndryshim ose dhimbje të pazakontë te mjeku ose mjeku infermier. Mbani një regjistër të ndryshimeve nëse kjo ju ndihmon të mbani mend.

-Mundohuni të mos u frikësoni nëse gjeni një gungë. Shumica e gungave të gjirit janë beninje.

-Mos harroni se një BSE nuk e zëvendëson nevojën për të pasur një provim klinik vjetor, si dhe mamografi të rregullt./GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *