Si ndikon dieta ushqyese tek fëmijët me çrregullim të pamjaftueshmërisë së vëmendjes dhe hiperaktivitetit

2020-02-13 në ora 17:41

Nuk ka asnjë provë deri më tani që ushqimet mund të shkaktojnë çrregullimin e sjelljes tek ADHD.

Sidoqoftë, studimi sugjeron që për disa individë ndryshimet në dietë mund të ndihmojnë në përmirësimin e simptomave shkruan Healthline.

Crregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) është një çrregullim neuro-zhvillimor që përfshin pavëmendshmërinë, hiperaktivitetin dhe impulsivitetin transmeton Gazeta Shneta.

Është një nga çrregullimet më të zakonshme që fëmijët mund të kenë, por prek edhe shumë të rriturit.

Shkaku i saktë i ADHD është i paqartë, por hulumtimet tregojnë se gjenetika luan një rol të madh dhe faktorë të tjerë, siç janë toksiciteti mjedisor dhe ushqimi i dobët gjatë foshnjërisë, gjithashtu janë implikuar në mëdyshje.

ADHD besohet se buron nga nivele të ulëta të dopaminës dhe noradrenalinës në rajonin e trurit përgjegjës për vetë-rregullimin.

Shkenca që qëndron pas efektit të ushqimit në sjellje është ende mjaft e re dhe e diskutueshme.

Sidoqoftë, ushqime të caktuara ndikojnë në sjelljen e tyre.

Për shembull, kafeina mund të rrisë gatishmërinë, çokollata mund të ndikojë në disponimin dhe alkooli mund të ndryshojë sjelljen.

Studimet sugjerojnë që shtesat e vitaminave dhe mineraleve gjithashtu mund të zvogëlojnë sjelljen antisociale tek fëmijët, dhe acidet yndyrore të pangopura janë treguar se ulin sjelljen e dhunshme. /Gazeta Shneta /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *