Si funksionon insulina në trup

2019-08-13 në ora 03:49

Insulina është një hormon që ka një dorë në disa procese në trupin tuaj. Jo vetëm që ndihmon në metabolizimin e karbohidrateve dhe ruajtjen e glukozës për energji në qeliza, por gjithashtu ndihmon në përdorimin e yndyrës, proteinave dhe mineraleve të caktuara që hani.

Për shkak se ky hormon është kaq i rëndësishëm për të ndihmuar trupin tuaj të përdorë ushqimet që hidhni, një problem me insulinën mund të ketë efekte të përhapura në të gjitha sistemet, indet dhe organet e trupit tuaj – direkt ose indirect shkruan verywellhealth , përcjell GazetaShneta.

Nëse keni diabet të tipit 2, të mësoni se si funksionon insulina mund t’ju ndihmojë të kuptoni pse kaq shumë gjendje të tjera mjekësore janë të lidhura me diabetin, pse praktikat e caktuara të jetesës janë të dobishme dhe si reagon trupi juaj ndaj ushqimit.

Aty ku prodhohet insulina

Insulina është një hormon i përbërë nga një proteinë e vogël polipeptide që sekretohet nga pankreasi, i cili vepron si një gjëndër endokrine ashtu edhe ekzokrine. Gjëndrat endokrine janë sistemi i gjëndrave që sekretojnë hormonet për të rregulluar funksionet e trupit, ndërsa gjëndrat ekzokrine ndihmojnë në tretje.

Pankreasi ulet pas stomakut, i vendosur në kurbën e duodenit (pjesa e parë e zorrëve të vogla), dhe përmban grupe qelizash të quajtura ishuj të Langerhans. Ishujt janë të përbërë nga qeliza beta, të cilat prodhojnë dhe lëshojnë insulinë në rrjedhën e gjakut.

Si funksionon insulina

Insulina ndikon në metabolizmin e karbohidrateve, proteinave dhe yndyrës. Trupi juaj i zbërthen këto lëndë ushqyese poshtë në molekula sheqeri, molekula aminoacidesh dhe molekula lipidesh. Trupi gjithashtu mund të ruajë dhe ri-bashkojë këto molekula në forma më komplekse. Insulina shkakton ruajtjen e këtyre lëndëve ushqyese, ndërsa një hormon tjetër pankreatik i quajtur glukagon i çliron nga depozitimi.

Insulina është e përfshirë në aktin e balancimit të kujdesshëm të trupit tuaj për të mbajtur nivelin e sheqerit në gjak brenda një kufiri normal. Në terma të thjeshtë:

Nëse sheqeri juaj në gjak është i lartë: Pankreasi lëshon insulinë për të ndihmuar qelizat të thithin glukozën nga qarkullimi i gjakut për të ulur nivelin e sheqerit në gjak.

Nëse sheqeri juaj në gjak është i ulët: Pankreasi lëshon glukagon për të ndihmuar mëlçinë të lëshojë glukozën e ruajtur në gjak për të ngritur nivelin e sheqerit në gjak.

Niveli i sheqerit në gjak rritet kur konsumohen shumica e ushqimeve, por ato rriten më shpejt dhe në mënyrë drastike me karbohidratet. Sistemi tretës çliron glukozën nga ushqimet dhe molekulat e glukozës thithen në rrjedhën e gjakut. Nivelet në rritje të glukozës sinjalizojnë pankreasin për sekretimin e insulinës për të pastruar glukozën nga qarkullimi i gjakut. Insulina lidhet me receptorët e insulinës në sipërfaqet e qelizave dhe vepron si çelës për të hapur qelizat për të marrë glukozë. Receptorët e insulinës janë pothuajse në të gjitha indet, përfshirë qelizat e muskujve dhe qelizat dhjamore.

Receptorët e insulinës kanë dy përbërës kryesorë: pjesët e jashtme dhe ato të brendshme. Pjesa e jashtme shtrihet jashtë qelizës dhe lidhet me insulinë. Kur kjo të ndodhë, pjesa e brendshme e receptorit dërgon një sinjal brenda qelizës për transportuesit e glukozës që të mobilizohen në sipërfaqe dhe të marrin glukozë. Ndërsa niveli i sheqerit në gjak dhe insulinës ulen, receptorët bosh dhe transportuesit e glukozës kthehen përsëri në qelizë./GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *