Shtatzëni ektopike: Ja çfarë ndodh kur foshnja zhvillohet jashtë mitrës

2018-03-10 në ora 10:10

Një grua mbetet shtatëzënë kur një nga vezët e saj është fekonduar nga spermatozoidi, normalisht, sapo një vezë të jetë fekonduar, ajo lëviz poshtë një tubi fallopiane në mitër.

Ajo implaton veten në muret  e mitrës dhe tani bëhet një embrion. Në një shtatzëni ektopike, veza e fekonduar implantohet jashtë mitrës se dëmtimi, dhimbja ose shtrembërimi i tubave fallopiane e lë atë të paaftë për të kaluar lehtësisht në mitër.

Cilado qoftë vendi i implantimit, një shtatzëni ektopike nuk mund të vazhdojë gjendjen normale. Nëse embrioni vazhdon të zhvillohet, tubi ose organi që e mbanë atë, përfundimisht do të shpërthejë, një emergjencë kërcënuese për jetën tuaj.

Rreziku i një shtatzënie ektopike rritet nga infeksionet e tubave, kirurgjia brenda barkut, medikamentet e fertilitetit në kohën e fekondimit, transmeton Gazeta Shneta.

Një shtatzëni ektopike zakonisht identifikohet gjatë javës së 5 deri në javën e 10 të shtatzënisë.

Shkaktimi i simptomave të dhimbjes së barkut dhe legenit dhe gjakderdhjes vaginale, mund të ngatërrohet me një abort.

Qelizat largohen duke u zhvilluar dhe varet nga vendndodhja dhe madhësia e tyre./Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *