Shkencëtarët kanë gjetur mënyrën e shërimit të infertilitetit tek burrat

2019-08-15 në ora 18:31

Një në shtatë çifte për fat të keq lufton me infertilitetin, i përkufizuar si dështim i konceptimit pasi u përpoqën për më shumë se 12 muaj. Përafërsisht një e treta e këtyre rasteve janë për shkak të problemeve të burrit kurse një e treta tjetër i takon gruas dhe e treta e fundit janë për shkak të një kombinimi të të dy partnerëve.

Edhe pse nuk dihet shkaku kryesor i infertilitetit mashkullor në shumicën e rasteve por ekziston një komponent i vogël gjenetik, transmeton Gazeta Shneta.

Që nga viti 1959, është njohur një kromozom shtesë X tek burrat (XXY në vend të XY, i njohur si sindromi Klinefelter) është i lidhur me prodhimin e ulët të spermës dhe infertilitetin. Kjo tani njihet si shkak gjenetik më i zakonshëm i infertilitetit.

Për një kohë të gjatë, shkencëtarët kanë menduar se nuk mund ta fshijnë kromozomin shtesë tek këta individë për të mundësuar prodhimin normal të spermës. Por kjo është konsideruar si një ide thjeshtë teorike dhe fantazuese deri më tani.

Një hulumtim i ri, botuar në Science, tregon se është e vërtetë se ka mundësi të fshihen kromozomet esktra seksuale dhe të prodhohet spermë pjellore normale. Hulumtimi është me të vërtetë mjaft i jashtëzakonshëm. Kjo ngjallë shpresat për rivendosjen e pjellorisë tek ata që jetojnë me anomali të tjera kromozomale.

Sindroma e Klinefelter është relativisht e pazakontë, duke prekur nga një në 1.000 në një në 1.500 burra. Kromozomi shtesë X duket se ka një ndikim relativisht minimal në indet e trupit por mund të shkaktojë muskuj më të dobët, organet gjenitale më të vogla, epsh të ulët dhe rritje të gjirit tek individët meshkuj.

Për arsye që ende nuk kuptohet plotësisht nëse kjo ka një efekt negativ në zhvillimin e qelizave mikrobe – spermës dhe vezëve – dhe prodhimin e mëvonshëm të spermës dhe pjellorisë, burrat me sindromën Klinefelter kanë funksion të zvogëluar të testikujve në përgjithësi dhe prodhojnë asnjë ose pak spermë./GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *