Shkaqet më të zakonshme të infertilitetit tek gratë

2019-09-10 në ora 20:16

Procesi i mbetjes shtatzënë fillon dhe varet nga ovulacioni, kur trupi i një gruaje lëshon një vezë nga një prej vezorëve të saj dhe është e disponueshme për fekondim.

Problemet e ovulacionit janë shkaku më i zakonshëm i intertilitetit femëror. Ato ndodhin në rreth 20% të 6.1 milion grave në SHBA të moshave 16 deri në 44 që kanë vështirësi të mbesin ose të mbajnë fëmijën, shkruan Cleveland Clinic transmeton Gazeta Shneta.

Shumica e problemeve të ovulacionit, nga ana tjetër, vijnë nga një gjendje e quajtur ovariane polikistike ose PCOS. Për fat të mirë, ilaçet orale mund të trajtojnë në mënyrë efektive PCOS, duke lejuar shumë gra të konceptojnë.

Hormonet e pabalancuara ndikojnë në lirimin e vezëve

Tipari kryesor i PCOS është çekuilibrimi i hormoneve. Pse ndodhë PCOS nuk është e qartë. Normalisht, hormonet e lëshuara nga gjëndra e hipofizës në tru kontrollojnë procesin e ovulacionit, rregullojnë rritjn e një veze dhe nxisin vezoren kur është koha për ta lëshuar atë. Nëse nivelet e këtyre hormoneve ndryshojnë, vezoret mund të kenë vështirësi në zhvillimin dhe shkarkimin e një veze plotësisht të pjeskur. Përkundrazi, vezët e palëshuara formojnë cista të vogla brenda vezores.

Gratë me probleme të ovulacionit zakonisht raportojnë se kanë modele të paparashikueshme të gjakdedhjes menstruale ose intervale midis periudhave që zgjasin më shumë se 35 ditë. Për t’u diagnostifikuar me PCOS, shumica e grave kanë të paktën dy nga këto simptoma:

Ovulacion i parregulltë, i rrallë ose nuk kanë fare

Testet që tregojnë nivele të larta të androgjeneve, hormonet që janë pararendës i estrogjenit të hormonit femëror ose simptoma të niveleve të larta të androgjenit.

Një skanim me ultratinguj që tregon prova të cisteve në vezore.

Ilaçet mund të rregullojnë nivelet e hormoneve

Lajmi i mirë është që problemet e ovulacionit siç është PCOS mund të korrigjohen dhe shpesh janë më të lehtë për t’i trajtuar sesa llojet e tjera të infertilitetit. Shumica e pacientëve deri në 85% janë në gjendje të ovulojnë dhe madje 40% e tyre konceptohen, pasi të marrin ilaçe orale të quajtura antiestrogjene ose frenues të aromatazës./GazetaShneta/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *