A shkaktojnë trajtimet e pjellorisë kancerin e gjirit

2019-10-09 në ora 12:11

Ekspertët vlerësojnë këtë pyetje të rëndësishme dhe diskutojnë se kush duhet të ketë mamografi para se të mbetet shtatzënë.

Barnat e IVF nuk shkaktojnë kancer”, thotë Cynthia Austin, M.D., Drejtore e Programit të Fekondimit In-Vitro në Klinikën Cleveland.

Edhe gratë me faktorë rreziku për kancerin e gjirit ndoshta mund të kalojnë në trajtime të fertilitetit, thotë Shayma Master Kazmi, M.D., një onkolog mjekësor dhe hematolog me Qendrat e Trajtimit të Kancerit në Amerikë në Filadelfia. “Meqenëse nuk ka lidhje të qartë midis IVF dhe kancerit të gjirit, ne nuk rekomandojmë kundër IVF në ato gra”, shpjegon ajo. “Çdo grua duhet të diskutojë mbi rreziqet dhe përfitimet e saj individuale me ofruesin e saj.” shkruan parents, transmeton GazetaShneta.

Gruaja mesatare amerikane ka një rrezik prej 12 % të zhvillimit të kancerit të gjirit gjatë jetës së saj, thotë Dr. Kazmi. Kongresi Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG) rekomandon që gratë në përgjithësi të fillojnë të marrin mamografi vjetore pasi të bëhen 40 vjeç. Por nëse keni një histori personale ose familjare të sëmundjes, ose faktorë të tjerë të rrezikut, të tilla si mbipesha, është e rëndësishme të flisni te mjeku juaj para se të provoni të krijoni.

“Ne e dimë që shtatzënia nuk shkakton kancer të gjirit,” thotë Dr. Kazmi. “Sidoqoftë, ka disa të dhëna që nëse tashmë ekziston një tumor dhe është pozitiv i estrogjenit, rritja e tij mund të përshpejtohet gjatë shtatzënisë.”

Nëse jeni duke kaluar IVF, mjeku juaj ndoshta do t’ju ​​rekomandojë të merrni një mamografi, edhe nëse nuk keni ndonjë faktor kryesor rreziku për kancerin e gjirit, thotë doktori Austin. “Ndonjëherë gratë përqendrohen aq shumë në pjellorinë e tyre kur përpiqen të konceptojnë se ata priren të harrojnë Pap-njollën e tyre, mamografinë e tyre, kontrollin e tyre dentar dhe kujdesin tjetër shëndetësor të përgjithshëm,” shpjegon ajo. “Shëndeti i përgjithshëm i një gruaje ndikon në shtatzëni, kështu që një pjesë e punës së ekipit të fertilitetit është të kujtojë gratë që ata ende duhet të kujdesen për ato gjëra.”/GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *