Roli i vitaminave, kompleksi B gjatë shtatëzanisë

2020-02-29 në ora 22:35

Mbajtja e një diete të ekuilibruar mirë është një nga gjërat më të mira që mund të bëni për trupin tuaj. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur jeni shtatzënë.

Ushqimet e pasura me tetë vitamina B (të njohura si kompleksi B), shkruan Healthline luajnë një rol të rëndësishëm në mbështetjen e një shtatëzënie të shëndetshme.

Secila prej vitaminave B të listuara më poshtë është e mbushur me përfitime për ju dhe foshnjën tuaj në rritje përcjell Gazeta Shneta.

Vitamina B-1: Tiamina

Vitamina B-1, luan një pjesë të madhe në zhvillimin e trurit të foshnjës tuaj.

Gratë shtatzëna kanë nevojë për rreth 1.4 miligram vitaminë B-1 çdo ditë.

Vitamina B-2: Riboflavina

Si të gjitha vitaminat B, B-2,  është i tretshëm në ujë.

Kjo do të thotë që trupi juaj nuk e ruan atë. Ju duhet ta zëvendësoni atë përmes dietës tuaj ose vitaminave prenatale.

Riboflavina, mban sytë tuaj të shëndetshëm dhe lëkura juaj duket e ndezur dhe e freskët.

Gratë shtatzëna duhet të marrin 1.4 mg riboflavinë çdo ditë.

Vitamina B-3: Niacina

Vitamina B-3, punon shumë për të përmirësuar tretjen dhe metabolizmin tuaj ushqyes.

Mjekët rekomandojnë që gratë shtatzëna të marrin 18 mg në ditë.

Vitamina B-5: Acidi Pantotenik

Vitamina B-5, ndihmon në krijimin e hormoneve dhe lehtëson ngërçet e këmbëve.

Gratë shtatzëna kanë nevojë përafërsisht 6 mg acid pantotenik çdo ditë.

Vitamina B-6: Piridoksina

Vitamina B-6, luan një rol në zhvillimin e trurit dhe sistemit nervor të fëmijës tuaj.

Gjithashtu është jetik për prodhimin e norepinefrinës dhe serotoninës. Këto janë dy neurotransmetues të rëndësishëm (lajmëtarët e sinjalit).

Piridoksina mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të shtatzënisë të përziera dhe të vjella.

“Ne shpesh rekomandojmë vitaminën B-6 për lehtësimin e nauzës në shtatzëninë e hershme,” shpjegon Dr. Amelia Grace Henning.

“Në mënyrë tipike, nga 25 deri 50 mg deri në tre herë në ditë.” Por, mjekët këshillojnë që gratë shtatzëna nuk duhet të kalojnë dozën e rekomanduar ditore u shpreh ajo.

Vitamina B-7: Biotina

“Bordi Amerikan për Ushqim’’, rekomandon marrjen ditore prej 30 mg vitaminë B-7 gjatë shtatëzanisë.

Shtatzënia shpesh mund të shkaktojë mungesë biotine. Pra, sigurohuni që po merrni mjaftueshëm.

Vitamina B-9: Acidi folik

Vitamina B-9, mund të jetë vitamina më e rëndësishme B për të marrë gjatë shtatëzanisë. “The March of Dimes” rekomandon që gratë në moshë të lindjes së fëmijëve të marrin 400 mcg vitaminë B-9 çdo ditë para dhe pas shtatzënisë.

Nevojat tuaja për acid folik do të rriten kur të mbeteni shtatzënë.

Vitamina B-9 mund të ndihmojë për të zvogëluar rrezikun e foshnjës tuaj për zhvillimin e defekteve të lindjes, përfshirë spina bifida dhe defekte të tjera të tubit nervor. V

itamina B është gjithashtu thelbësore për të prodhuar qelizat e kuqe të gjakut.

Marrja e një vitamine prenatale çdo ditë me të paktën 600 mcg acid folik, dhe ngrënia e ushqimeve të pasura me folate, do të sigurojë që të merrni sasinë e duhur.

Vitamina B-12: Kobalamina

B-12, ndihmon në mirëmbajtjen e sistemit tuaj nervor.

Sasia e rekomanduar e kobalaminës gjatë shtatëzanisë është afërsisht 2.6 mcg në ditë.

Por, mjekët gjithashtu besojnë se një shtesë e vitaminës B-12 së bashku me acidin folik (që gjendet në vitaminat prenatale) do të ndihmojë në parandalimin e defekteve të lindjes siç janë spina bifida dhe defektet që ndikojnë në shpinë dhe sistemin nervor qendror. /Gazeta Shneta /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *