Pse është e rëndësishme të kuptohet zhvillimi i fëmijëve

2019-04-17 në ora 08:07

Ndryshimet e shpejta fizike dhe psikologjike që fëmijët i nënshtrohen nga lindja deri në adoleshencë shpesh lënë prindërit dhe kujdestarët të pyesin se si të angazhohen më mirë dhe t’i ndihmojnë ata.

Procesi i zhvillimit të fëmijës mund të përfshijë gjithçka nga ndërgjegjësimi ndijor dhe aftësitë e shkëlqyera motorike në gjuhën dhe aftësinë e socializimit. Ajo ndikohet fuqishëm nga fusha gjenetike e fëmijës, mjedisi dhe aftësitë njohëse shkruan psycologytoday.com transmeton Gazeta Shneta.

Prindërit dhe profesionistët mjekësor shpesh përdorin objektiva zhvillimore, të tilla si kur një fëmijë mëson të flasë ose lexon, për të gjetur rritjen e fëmijës në krahasim me bashkëmoshatarët e tyre.

Këto metoda, mund gjithashtu të ndihmojnë në identifikimin e ndonjë paaftësie të të mësuarit ose problemeve të sjelljes që mund të ketë një fëmijë, në mënyrë që ato të mund të adresohen herët, por është e rëndësishme të theksohet se këto janë vetëm standarde dhe mund të mos kenë asnjë ndikim në aftësitë përfundimtare të fëmijës.

Moshat dhe fazat e fëmijërisë

Të gjithë fëmijët kanë nevoja të ndryshme fizike dhe emocionale, në varësi të moshës, personalitetit dhe fazës së zhvillimit.

 Dekadat e hulumtimit në psikologjinë zhvillimore, pediatri dhe neuroshkencë aludojnë në faktin se pesë vitet e para janë veçanërisht kritike për rezultatin e një fëmije.

Ndërsa fëmija maturohet, ata do të kalojnë nëpër faza ku ata eksplorojnë mjedisin e tyre, mësojnë aftësitë verbale dhe të arsyetimit, shoqërohen me të tjerët, pohojnë pavarësinë e tyre nga familja e tyre etj./ Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *