Placenta dhe rëndësia e zhvillimit të fetusit në mjedisin e tij jetësor nëntë mujor

2019-10-09 në ora 17:34

Placenta siguron ambientin perfekt për fëmijën tuaj në ardhje.

Kur dëgjoni fjalën “placenta”, me siguri mendoni për hapësirën që ju lidh me fëmijën tuaj gjatë kohës së tij në barkun e nënës shkruan Parents.

Ajo që mund të mos e dini është se është në të vërtetë ky organ, është duke bërë shumë më tepër sesa t’i sigurojë fëmijës tuaj vetëm ushqimin përcjell Gazeta Shneta.

Placenta është gjithashtu një lloj mbushje, dhe mban një mjedis unik në të cilin fëmija juaj mund të zhvillohet dhe të rritet.

A keni menduar ndonjëherë pse gratë shtatzëna duhet të jenë kaq të kujdesshme në lidhje me llojet e ilaçeve që ata marrin? Arsyeja është placenta.

Ajo lidh furnizimin e gjakut me atë të foshnjës tuaj, duke transferuar oksigjen, lëndë ushqyese dhe çdo gjë që hyn në rrjedhën tuaj të gjakut direkt tek ajo.

Ajo gjithashtu funksionon në të kundërt, duke larguar mbeturinat nga gjaku i foshnjës tuaj në tuajat që të mund të hidhen.

Placenta prodhon gjithashtu hormone që luajnë një rol në nxitjen e punës, dhe ndihmon në mbrojtjen e foshnjës tuaj nga infeksionet dhe substancat e dëmshme.

Shumicën e kohës, placenta performon në mënyrë perfekte. Por problemet mund të ndodhin, veçanërisht gjatë gjysmës së dytë të shtatëzanisë.

Në disa raste, placenta dëmtohet nga infeksione ose mpiksje gjaku. Këto anomali mund të shkaktojnë keqtrajtim, rritje të dobët të fetusit, parakohshmëri dhe gjakderdhje të tepruar të nënës gjatë lindjes.

Por gjakderdhja është zakonisht shenja dalluese e këtyre problemeve, kështu që telefononi mjekun tuaj në shenjën e parë të gjakut. /Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *