Pijet energjetike dhe varëshmëria ndaj tyre

2019-04-17 në ora 08:12

Pijet e energjisë janë një industri multibillion dollarëshe. Vetëm në SHBA shitjet arritën në 3 miliard dollarë në 2018 dhe vazhdojnë të rriten.

Pijet e ndryshme energjetike kanë formula të ndryshme, natyrisht, por përbërësit kryesorë në shumicën e tyre janë kafeina, e cila tashmë është e njohur për të gjithë, dhe taurina shkruan psycologytoday.com transmeton Gazeta Shneta.

Taurina merr pjesë në një shumëllojshmëri procesesh në të gjithë trupin nga osmorregullimi në veshkë deri te konjugimi i acideve biliare në mëlçi.

Taurina është “esenciale” në kuptimin që kryen funksione të rëndësishme, por nuk është thelbësore në kuptimin dietetik sepse trupat tanë mund të bëjnë të gjithë taurinën që na nevojitet.

Taurina i shtohet pijeve energjetike sepse është raportuar gjerësisht, dhe konfirmohet nga disa studime, se doza të mëdha mund të na japin një nxitje në energji, aftësi për t’u përqëndruar, kujtesë e freskët dhe madje performanca atletike.

Nuk është plotësisht e qartë se si e bën këtë, por efektet e saj në sistemin nervor qendror duket të jenë shpjegimi më i mundshëm.

Taurina fuqizon sinjalizimin e kalciumit, i cili është çelësi për mënyrën se si muskujt kryejnë procesin e kontraksionit dhe se si neuronet komunikojnë me njëri-tjetrin dhe kjo duket të luajë një rol në efektet e sistemit nervor qendror – të taurines. /Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *