Për nënat shtatzëna në mëdyshje me binjakë, ja disa nga shenjat treguese që duhet ti kushtoni vëmendje

2020-05-22 në ora 19:35

Një peshë më e rëndë, bark më i madh dhe shqetësime më ndryshe nga shtatëzania e parë, pyesin nënat a mund të kem këtë rast në pritje – binjakë?

Sidoqoftë, ekzistojnë disa shenja dhe simptoma të shtatzënisë binjake që mund t’ju ndihmojnë të kuptoni nëse bëhet fjalë për një shtatzëni me një fetus apo shtatzëni shumëfishe.

Duke filluar nga:

Fitimi i tepërt i peshës

Fitimi i peshës në shtatëzani është i zakonshëm, por në rastin e shtatëzënive binjake, gratë kanë tendencë të fitojnë më shumë peshë përcjell Gazeta Shneta.

Pesha e përafërt e fituar është 9 kg. Sidoqoftë, sasia e peshës që gruaja fiton gjithashtu varet nga lartësia e saj, lloji i trupit dhe sasia e peshës së fituar në shtatzëninë e më hershme.

Një mitër më e madhe

Mitra dhe përmbajtja e saj jo fetale mund të arrijnë një vëllim prej 10 L ose më shumë dhe lartësia fundamentale mund të jetë 5 cm më e lartë se sa pritej për shtatëzani me një fetus të së njëjtës moshë fetale.

Presioni i lartë i gjakut

Gratë që mbajnë binjakë mund të kenë gjithashtu presion të lartë të gjakut.

Në fazat fillestare të shtatzënisë binjake, presioni diastolik i gjakut është përgjithësisht i ulët por ai rritet në një shkallë më të madhe (2.5 herë) në krahasim me normalen.

Lodhja ekstreme

Një mitër e madhe, shtimi i peshës së tepërt, ushqimi dhe energjia shtesë e nevojshme për të mbajtur një shtatzëni binjake mund të çojnë në më shumë lodhje.

Lëvizja e parakohshme e fetusit

Shumë gra përjetojnë lëvizje të fetusit qysh në fillim të shtatëzënive. Dhe ndonjëherë, këto lëvizje janë gjithashtu të shpeshta.

Probleme me frymëmarrje

Gratë që presin binjakë monozigotikë, sasitë e tepërta të lëngut amnionik mund të grumbullohen me shpejtësi në trupin e tyre dhe mitra më e madhe zënë më shumë hapësirë në bark.

Organet abdominale të nënës dhe mushkëritë mund të kompresohen dhe zhvendosen nga zgjerimi i mitrës dhe të çojë në probleme me frymëmarrje.

Urinimi i shpeshtë

Gjatë shtatzanisë së hershme, rritja e rrjedhës së gjakut në veshka ka tendencë të rritë prodhimin e urinës.

Në fazat e mëvonshme të shtatëzanisë, ka një rritje të presionit mbi fshikëzën nga mitra më e madhe. Kjo dëmton mbushjen e plotë të fshikëzës dhe kështu rritjen e urinimit./Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *