Para se të mbeteni shtatzënë, këto janë 5 analizat që duhet t’i bëni

2018-12-07 në ora 10:14

Secila grua që planifikon të mbetet shtatzënë, rekomandohet të kryej disa analiza paraprake. Rezultatet e tyre do t’ju ndihmojnë që të keni një shtatzëni më të shëndetshme.

-Analizat e gjakut për sëmundje gjenetike:

Në qoftë se po planifikoni të bëheni me fëmijë mjekët rekomandojnë të merrni në konsideratë të bëni analizat e gjakut për çrregullimet gjenetike si Fibroza cistike apo Tay-Sachs. Tay-Sachs është një sëmundje e rëndë e trashëguar e karakterizuar nga çrregullime të ndryshme progresive lëvizshmëri të fëmijës dhe prapambetje mendore, si rezultat i humbjes së meninges. Më shumë në për gjashtë muajt e parë të jetës me zhvillimin e sëmundjes Tay-Sachs është normale, por pastaj funksionet e trurit shkelur, dhe në shumicën e rasteve, fëmijët nuk mbijetojnë deri në pesë vjet.

-Testi i glukozës:

Pacientët me diabet kanë një rrezik në rritje të rritjes së fetusit të tepërt gjatë shtatzënisë, si dhe të kenë një fëmijë me nivel shumë të ulët të sheqerit në gjak pas lindjes. Kjo është arsyeja pse, nëse jeni mbipeshë ose mendoni se mund të keni diabet, është e rëndësishme të merrni në konsideratë një test glukoze përpara se të planifikoni shtatzëninë.

-Testi i tiroides:

Një ndër testet e rëndësishëm që duhet të bëni patjetër para shtatzënisë është testi gjëndrës tiroide. Nëse vuani nga hipotiroidizmi dhe trupi juaj nuk prodhon mjaftueshëm hormonin e tiroides që i nevojitet për zhvillimin normal të fetusit, ai mund të ketë probleme me rritjen.

-Pap testi:

Pap testi është procedurë për të testuar ndryshimet kanceroze të qafës së mitrës. Përfshin marrjen e qelizave prej qafës së mitrës, në sipërfaqen e jashtme të saj, në kanalin e qafës së mitrës si dhe muret e sipërme të vaginës.

-Testi i klamidës

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rekomandon gratë mbi 25 vjeç të kontrollohen për klamidia çdo vit, pasi ajo mund të shkaktojë dhëmbëza në tubat fallopiane duke e bërë të vështirë për të mbetur shtatzënë më vonë. /living

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *