Papa testi pas menopauzës

2018-03-13 në ora 12:54

Shanset janë, që filluat të merrnit menstruacionet rreth moshës 21 vjeçare dhe ato që nga ajo kohë janë bërë një pjesë rutinë e kontrollit tuaj për vite me rradhë. Kur të arrini menopauzën, trupi juaj kalon nëpër disa ndryshime, por kjo nuk do të thotë që ju duhet të ndaloni bërjen e testeve të rëndësishme!

Një kopje e pap testit është një nga mënyrat më efektive për të zbuluar indet anormale, para kanceroze në qafën e mitrës. Nëse nuk trajtohet, indet anormale mund të bëhen shpejt kancerogjene. Çdo vit në SHBA, rreth 12.200 gra do të diagnostikohen me kancer të qafës së mitrës dhe 4.210 do të vdesin nga sëmundja. Një letër shpifjeje mund të ndihmojë në zbulimin e çështjes së hershme në mënyrë që të mund të trajtohet para se të zhvillohet më tej.

A kam nevojë për një Pap Test pas moshës 50?

Përgjigja e shkurtër dhe e thjeshtë për shumicën e grave është po. Për ata mbi 50 vjeç që sapo kanë hyrë në menopauzë, rekomandohet që të merrni një test pap një herë në tre vjet. Sidoqoftë, kjo është më së shumti nëse keni patur rezultate normale të zbulimit të pap për tre vjet me rradhë dhe nuk keni asnjë histori të një rezultati para-kanceroz.

Në cilat rrethanat mund ta ndaloj pranimin e testimit

Gratë që kanë pasur histerektomi totale për një gjendje jo kanceroze, ose ata që janë në moshën 70 vjeçare dhe nuk kanë pasur në dhjetë vitet e fundit, nuk mund të kenë më nevojë për të marrë provimin. Është e rëndësishme për gratë që të vazhdojnë të marrin provime rutinore legale, megjithatë.

Çfarë simptomash duhet të di?

Ndërmjet provimeve, ose nëse nuk e keni marrë provimin tuaj, është ende e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për disa simptoma. Bëni një takim me mjekun tuaj nëse vëreni ndonjë nga të mëposhtmet:

– Gjakderdhje jonormale. Sidomos nëse jeni postmenopauzë, është e parregullt të përjetoni gjakderdhje vagjinale të çdo lloji.

– Shkarkimi vaginal. Shkarkimi i njomë, i kuq dhe / ose i ndyrë nuk është tipik dhe mund të jetë një tregues i një çështjeje.

– Dhimbja e legenit. Megjithëse dhimbja e legenit nuk është simptomë e drejtpërdrejtë e kancerit të qafës së mitrës, mund të jetë një paralajmërim i ndryshimeve anormale.

/ Gazeta Shneta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *