Pajisja bioptike që detekton sëmundjet brenda sekondave

2018-04-27 në ora 16:12

Sot, është praktikë e zakonshme zbulimi i shumë sëmundjeve nëpërmjet imazherisë diagnostike, PET-ve, rrezeve X, ose skanimet CAT. Por të gjitha këto metoda të imazhit mjekësor përfshijnë disa rreziqe rrezatimi dhe marrin kohë për arritjen e rezultateve. Më e rëndësishmja, niveli i informacionit që ata japin është i mangët, sepse nuk është në nivelin molekular.

Spektroskopia Raman, një mjet i përdorur më parë për të siguruar informacionin molekular në shkencë, tani po përdoret në mjekësi dhe biomedicinë për të siguruar një biopsi optike që ofron zbulim më të hollësishëm dhe më të shpejtë. Kjo pajisje u përdor për herë të parë në vitin 1991 për të identifikuar një gjurmë gishtash për kancerin në inde nga një ekip i udhëhequr nga Robert Alfano, një profesor i nderuar i shkencës dhe inxhinierisë në Kolegjin e Qytetit të Nju York, dhe drejtor i Institutit për Ultrafast Spektroskopi dhe Lasers (IUSL) të Universitetit të Qytetit të New York-ut në City College, transmeton Gazeta Shneta.

Një letër e kohëve të fundit e IUSL, e publikuar në Journal of Photochemistry and Photobiology, raporton se si hulumtimi në këtë fushë vazhdon të përparojë. Ajo tregon se si spektroskopia “Resonance Raman” në inde (veçanërisht duke hetuar karotenën dhe duke përdorur lazera të ndryshëm ) mund të zbulojë dridhjet kur një lazer emocionues hyn në thithjen e një molekule.

Alfano thotë se “një pajisje e tillë duke përdorur treguesin e lazerit 532 nm është bërë një mjet i suksesshëm për hetimin e komponentëve molekulare në indet dhe qelizat, duke ofruar informacion më të detajuar dhe është një mënyrë efikase për të zbuluar sëmundje, si: kanceri i lëkurës, kanceri i trurit ose arterioskleroza sekonda.”/Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *