Ngjyra e fecesit: Çfarë nga tregon për shëndetin e bebeve

2020-02-05 në ora 19:09

Fecesi i bebës ndryshon ngjyrën dhe konsistencën gjatë ditëve, javëve dhe muajve të parë të jetës, dhe një gamë e gjerë ngjyrash është normale.

Tek bebet, mosha, dieta dhe shëndeti janë arsyet kryesore për ndryshimet në ngjyrën e jashtëqitjes shkruan Medicalnewstoday.

Gjendja e jashtëqitjes tek të porsalindurit është pothuajse e zezë, ndërsa fëmijët më të rritur kanë tendencë të kenë të verdhë ose kafe përcjell Gazeta Shneta.

Ushqyerja me gji dhe ushqyerja me formulë gjithashtu mund të ndikojnë në ngjyrën e jashtëqitjes ​​të një fëmije.

Ngjyrat e zakonshme dhe shkaqet e tyre përfshijnë:

E zezë

Në të sapolindurit përgjatë një jave, e zeza është një ngjyrë e shëndetshme për jashtëqitje. Pas kësaj kohe, megjithatë, kjo mund të tregojë një problem shëndetësor.

Gjatë 24 orëve të para të jetës, tek një  i porsalindur do të kalojë meconium (si jashtëqitje).

Është e përbërë nga qeliza, lëng amniotik, biliare dhe mukozë që gëlltitet gjatë mitrës.

Pas meconiumit,ngjyra duhet të ndryshojë gradualisht nga e zeza në jeshile e errët, pastaj e verdhë.

Nëse një ngjyrë e zezë e jashtëqitjes vazhdon dhe pas një jave, kërkoni këshilla mjekësore.

Mund të nënkuptojë që ka gjakderdhje në sistemin e tretjes.

E verdhë

Kjo është një ngjyrë normale e jashtëqitjes nga një fëmijë që ushqehet me gji.

Kafe apo portokalli

Kjo është një ngjyrë normale e dobët nga një fëmijë i ushqyer me formulë.

E gjelbër

Shumë bebe herë pas here kanë jashtëqitje të gjelbër. Disa shkaqe të mundshme përfshijnë:

-tretja e ngadaltë, zakonisht sepse bebja ka ngrënë më shumë se zakonisht;

-ushqimet jeshile në dietën e nënës që ushqen gji;

-një problem me ftohtjen ose stomakun;

-një alergji apo intolerancë ndaj ushqimit;

-antibiotikët, qoftë tek fëmija ose nëna që ushqehet me gji;

E kuqe

Kjo nuk është një ngjyrë e shëndetshme për jashtëqitje.

Fecesi është zakonisht i kuq sepse ka gjak në të. Kërkoni këshilla mjekësore.

E bardhë

Kjo nuk është një ngjyrë e shëndetshme për jashtëqitje.

Këto gjendje janë të rralla dhe mund të tregojnë një problem të mëlçisë.

Verdhëza, për shembull, është shumë e zakonshme tek të sapolindurit, duke prekur deri në 80% të këtyre bebeve në ditët e para të jetës. Zakonisht largohet brenda 2 javëve të para. /Gazeta Shneta /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *