Nëse keni menstruacionet e para para kësaj moshe mund të jeni në rrezik të këtyre sëmundjeve

2019-07-07 në ora 20:53

Menstruacionet e para janë një moment historik për trupin femëror, i cili kalon nëpër transformime të shumta për të qenë në gjendje të fekondohet dhe të ketë një fëmijë. Zakonisht ndodh në moshën 9 deri në 13 vjeç, por disa vajza mund ta kenë atë më herët ose më vonë. Por çfarë tregon mosha e menstruacioneve të para në lidhje me shëndetin tuaj?

A ndikon mosha e menstruacioneve të para në shëndetin tuaj?

Nuk është e mundur të përcaktohet kur do të ndodhë, por mosha e menstruacioneve të para bazohet në faktorë si gjenetika, dieta dhe obeziteti. Kur ndodh gjatë moshës normale, nga 9 në 13 vjeç, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar. Megjithatë, kur ndodh shumë më herët ose më vonë se mesatarja, duhet të shihet si një simptomë serioze.

Menstruacionet e parakohshme: Rrezik i lartë i sëmundjeve

Gjinekologia Bárbara Murayana shpjegon se ndikimi kryesor është ai i menstruacioneve të parakohshme, që ndodh para moshës 9 vjeçare. “Vajzat që periudha e tyre vjen më herët kanë një numër më të lartë të cikleve menstruale gjatë gjithë jetës së tyre, gjë që i bën ato më të ekspozuara ndaj hormoneve si estrogjenit”, thotë ajo.

Hormoni kontrollon funksione të rëndësishme, si ovulacioni, rreshtimi i mitrës dhe mirëmbajtja e tipareve tipike femërore, si rritja e gjirit dhe forma e trupit.

Megjithatë, gjithashtu i bën gratë më të ekspozuara ndaj sëmundjeve që kanë nevojë për të pasur trajtim të veçantë. Midis tyre janë kanceri i gjirit, endometriumit dhe mitrës, endometrioza dhe adenomjoza.

Rreziku i këtyre sëmundjeve është gjithashtu më i lartë në mesin e atyre që paraqesin menopauza me vonesë, një kusht që gjithashtu rrit ekspozimin ndaj estrogjenit.

Sidoqoftë, nëse keni menstruacionet tuaja herët, nuk duhet të shqetësoheni, sepse ky është vetëm një faktor rreziku për këto sëmundje, nuk do të thotë se ato do të zhvillohen. Prandaj, gratë që kanë kaluar nëpër këtë situatë duhet të vizitojnë rregullisht mjekun dhe të investojnë në zakone të shëndetshme për të parandaluar dhe trajtuar çdo anomali./Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *