Nënat që po lindin fëmijët në dimër, po i rrezikojnë ata nga kjo sëmundje

2018-11-07 në ora 19:45

Nuk ka nevojë të kryeni analizat e ADN-së së gjithë familjes. Për të zbuluar dobësitë e fëmijës suaj, duke ditur paraprakisht se cilat sëmundje janë më të ekspozuara në mënyrë që të veprojnë në përputhje me parandalimin, mund të jetë e mjaftueshme të analizoni sezonin e lindjes së tij. Sipas një sondazhi amerikan, në fakt, periudha në të cilën është konceptuar dhe ajo në të cilën vjen në jetë ndikon shumë në shëndetin, përcaktimin e predispozicionit apo jo ndaj sëmundjeve të caktuara.

Hulumtimi është kryer nga një ekip i studiuesve amerikanë në Nju Jork në Universitetin Columbia (SHBA). Në fakt, autorët kishin kryer një sondazh të ngjashëm në vitin 2015, duke marrë parasysh të dhënat kryesore shëndetësore të 1.7 milion njerëzve në Nju Jork. E pra, ata gjetën se kishte një lidhje mes muajit të lindjes dhe rrezikut të kalimit të disa shqetësimeve afatgjata. Për shembull, analiza tregoi se fëmijët e lindur në korrik dhe tetor ishin më të prirur ndaj astmës sesa të tjerët. Megjithatë, ky studim nuk theksoi faktorët tek të cilët nënat shtatzëna ishin ekspozuar gjatë shtatzënisë dhe që mund të kishin ndikuar në rrezikun e fëmijëve të tyre.

Mbi 10 milionë vullnetarë të përfshirë

Në këtë punë të re, hulumtuesit kanë analizuar të dhënat shëndetësore të 10.5 milionë njerëzve nga vende të ndryshme: Shteteve të Bashkuar, Tajvani dhe Korea e Jugut. Së pari, ata vunë në dukje se në qoftë se nënat në tre muajt e parë të shtatzënisë kishin nivele të larta të grimcave atmosferike, foshnjat e tyre kishin më shumë gjasa të pësonin fibrilim atrial. Së fundi, doli që fëmijët e lindur nga gratë që ishin ekspozuar ndaj dozave të larta të monoksidit të karbonit në tremujorin e parë kishin lindur fëmijë të prirur për zhvillimin e ankthit dhe depresionit.

Pluhurat e hollë rrisin rrezikun e problemeve të zemrës

Ekspertët nuk u kufizuan me këto zbulime, por u përpoqën të gjenin shpjegime për këto lidhje. Ata gjetën, për shembull, se rreziku i dridhjeve është më i lartë për fëmijët e lindur në  Nju Jork gjatë dimrit, për shkak se tremujori i parë i shtatzënisë përkonte me stinën së verës, kur ndotja është më e lartë në kë qytet amerikan. Presioni i lartë i gjakut, nga ana tjetër, shoqërohet me një rritje të rrezikut të fibrilimit atrial.

Kuptimi i ndikimeve të sezonit të lindjes për shëndetin mund të ndihmojë në gjetjen e mënyrave të reja për të parandaluar sëmundje të caktuara, të tilla si rekomandimi i administrimit sezonal të disa shtojcave prenatale./pernenat.al/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *