A ndjejnë foshnjat dhimbje gjatë abortit, shokon mjeku

2019-04-06 në ora 18:09

Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve thotë se e konsideron rastin të mbyllet nëse një fetus mund të ndjejë dhimbje në atë fazë të zhvillimit. “Shkenca tregon se në bazë të moshës gestationale, fetusi nuk është në gjendje të ndjejë dhimbje deri në tremujorin e tretë,” tha Kate Connors, një zëdhënës për ACOG. Tremujori i tretë fillon në rreth 27 javë të shtatzënisë.

Një arsye pse dhimbja e fetusit është kaq e diskutueshme është se dhimbja është gjithmonë një përvojë subjektive, thotë Dr Anne Davis, i cili është ofrues i abortit.

Ndryshe nga presioni i gjakut ose temperatura e trupit, për shembull, nuk ka asnjë mënyrë përfundimtare për të matur dhimbjen, tha Davis. Njerëzit kanë mënyra për të komunikuar sa dhimbje ata ndjejnë; për shembull, mjekët shpesh u kërkojnë njerëzve të vlerësojnë dhimbjen e tyre në një shkallë prej 1 deri në 10.

Por përvoja e dhimbjes është thelbësisht subjektive, tha Davis. Me fjalë të tjera, ajo që mund të jetë shumë e dhimbshme për një person mund të shkaktojë dhimbje shumë të vogël për dikë tjetër.

Megjithatë, megjithëse mjekët nuk mund ta matin objektivisht dhimbjen, hulumtimi ka zbuluar shumë rreth asaj se si përjetohet dhimbja në trup dhe, më e rëndësishmja, në tru.

“Dhimbja ndodh në trurin,” tha Davis. Kur një person është i lënduar, një sinjal udhëton nga këmbët deri në nervat në këmbë deri në palcën kurrizore, dhe pastaj nga kurrizi palcës deri në tru, tha Davis. Sapo ky sinjal shkon në tru, informacioni transmetohet përmes një rrjeti kompleks të neuroneve në një zonë të trurit të quajtur korteks./Gazeta Shneta/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *