Ndikimi i endometriozës në infertilitetin tuaj

2018-03-13 në ora 13:47

Endometrioza është një çështje shumë më e përhapur sesa shumë njerëz mund të mendojnë. Në të vërtetë, më pak se 1/3 e grave e dinë se çfarë është endometrioza, pavarësisht se prek një deri në dhjetë gra në Shtetet e Bashkuara.

Endometrioza ndodh kur indet e mitrës fillojnë të rriten jashtë mitrës. Për shkak se ky ind i përgjigjet ciklit menstrual të një gruaje, simptomat mund të ngatërrohen me dhimbjet e periudhës. Meqë indet nuk kanë asnjë mënyrë për të lënë trupin, mund të ndodhin lezione, inde të mbresë dhe inflamacion. Të gjitha këto simptoma mund të çonin pothuajse në infertilitet.

A kam Endometrioza ?

Nëse keni probleme të mbeteni shtatzënë dhe përjetoni ndonjë nga simptomat e mëposhtme, varfëria juaj mund të jetë për shkak të endometriozës.

  • Dhimbje para dhe gjatë ciklit tuaj menstrual.
  • Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale.
  • Urinim i dhimbshëm.
  • Dhimbje gjatë lëvizjeve të zorrëve.
  • Lodhje kronike.

Për të përcaktuar nëse keni endometrioza, mjeku juaj mund të kryejë një laparoskopi. Gjatë kësaj procedure, një aparat i vogël do të vendoset në bark dhe mjeku do të shqyrtojë organet e brendshme. Qëllimi është të zbulohet nëse ka ndonjë ind anormal endometrial, dhe të përcaktojë madhësinë dhe vendndodhjen e endometriozes.

Si ndikonë endometrioza në fertilitet?

Derisa arsyet diskutohen gjerësisht, hulumtimet tregojnë se gratë me endometriozë kanë tendencë të kenë pjellshmëri më të ulët, ose aftësinë për të lindur fëmijë. Kjo pasuri është e ngjashme me atë të një gruaje të një moshe të vjetër, duke vënë dikë me endometriozë, pavarësisht nga mosha, në rrezik që të bëhet jopjellor.

Shumica e rasteve të endometriozës janë të lehta dhe shumë gra me një formë të butë të gjendjes janë ende pjellore. Në gratë me endometriozë të rëndë, ka më shumë gjasa që do të ketë dhëmbëza pelvike, dëmtime në vezore dhe shtrembërim i anatomisë legale, gjë që mund të shkaktojë shterpësi.

A mund të trajtohet endometrioza?

Trajtimet ndryshojnë rast pas rasti në varësi të ashpërsisë së çështjes, vendndodhjes së sëmundjes, moshës së gruas dhe prezencës së simptomave të tjera. Por, në përgjithësi, endometrioza do të trajtohet me mjekim, kirurgji ose një kombinim i të të dyjave.

Për raste të lehta, trajtimi i drogës mund të mbajë simptomat nën kontroll dhe heqja kirurgjike e lezioneve mund të ndihmojë përkohësisht. Por për fat të keq, asnjë lidhje midis këtyre trajtimeve dhe pjellorisë së përmirësuar nuk është gjetur.

Për raste të rënda, studimet kanë gjetur se këto trajtime mund të rrisin lehtë shanset e një gruaje për të mbetur shtatzënë.

Cilat janë opsionet e mia për t’u bërë shtatzënë?

Kur metodat tradicionale për të mbetur shtatzënë dështojnë, ka mundësi të tjera. Stimulimi ovarian ose inseminimi intrauterin mund të jetë i suksesshëm për disa gra me endometriozë të butë, por ato metoda kanë tendencë të dështojnë kur gratë kanë simptoma të rënda. Në raste të rënda, fekondimi in vitro është shpesh metoda e drejtë. / Gazeta Shneta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *