Mungesa e qumështi të gjirit pas lindjes: Mësoni disa nga arsyjet

2019-11-06 në ora 17:20

Mund të zgjasë deri në gjysmë javë pas lindjes para se çdo qumësht të jetë i disponueshëm në gjoksin e një nëne.

Disa komplikime mjekësore dhe procedurat e lindjes mjekësore mund të vonojnë fillimin e laktacionit shkruan FirstCryParenting.

Është vërejtur gjithashtu se deri në njëzet e pesë përqind të të gjitha nënave mund të pësojnë një vonesë në laktacion më shumë se tre ditë përcjell Gazeta Shneta.

Prolaktina, Kortizoli, Oksitocina dhe Insulina janë hormonet që janë thelbësore për prodhimin e qumështit të gjirit dhe gjenerohen në trupin e një gruaje gjatë gjithë shtatëzanisë.

Prodhimi i qumështit të gjirit, megjithatë, nxitet vetëm 30 deri në 40 orë pas lindjes.

Hormoni i progesteronit, i cili pengon prodhimin e qumështit të gjirit, bie pasi fëmija të lindë dhe placenta ndahet nga mitra.

Kjo ulje e progesteronit shkakton prodhimin e qumështit të gjirit.

Pas dy ditëve – pas lindjes, gjoksi i nënës fillon të ndjehet i mbushur; kjo është shenja e parë që qumështi i saj po hyn.

Ushqyerja me gji konsiderohet si zgjidhja më e mirë për foshnjet e porsalindura.

Për disa nëna, për fat të keq, kjo mund të mos jetë e mundur, të paktën për më herët.

Ekzistojnë një mori arsyesh pse qumështi i gjirit mund të mos futet ose prodhohet në sasi shumë të ulëta

1) Stresi

Stresi është identifikuar nga praktikuesit mjekësorë si një nga arsyet thelbësore për një mori sëmundjesh.

Kjo përfshin ankthin, sëmundjen e zemrës, depresionin si dhe mungesën e prodhimit të qumështit të gjirit.

2) Pabarazitë hormonale

Shpesh përshkruhet si një organ i vogël në formë fluture, gjëndra tiroide, megjithëse e vogël, është thelbësore për të ruajtur një ekuilibër të hormoneve.

Një gjëndër tiroide e keqfunksionuar do të shkaktojë pabarazitë hormonale, duke rezultuar në prodhim të ulët ose jo të qumështit.

Prolaktina ndihmon në prodhimin e qumështit gjatë shtatëzanisë dhe Oxytocin ndihmon në rrjedhën e qumështit nëpër kanalet.

Mungesa e këtyre hormoneve për shkak të funksionit të gjëndrës tiroide ose ndonjë faktori tjetër do të ndërhyjë në prodhimin e qumështit të gjirit.

3) Mënyra e jetesës

Stili i jetës së ulur, dieta e pahijshme, konsumi i alkoolit, drogës, pirja e duhanit të zakonshëm dhe marrja e lartë e kafeinës mund të ndikojnë në prodhimin e qumështit të gjirit.

4) Kontrolli i lindjes

Shumica e ilaçeve për kontrollin e lindjes funksionojnë duke manipuluar hormonet në trup.

Këto manipulime të aplikuara artificialisht mund të shkaktojnë pasoja, si në shëndetin afatshkurtër, ashtu edhe atë afatgjatë të grave.

Disa gra fillojnë të marrin ilaçe pasi fëmija të lindë dhe kjo praktikë mund të rezultojë në mos prodhimin e qumështit pas lindjes./Gazeta Shneta/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *