A munden gratë shtatzëna të dhurojnë gjak

2019-09-11 në ora 05:12

Kur mbeteni shtatzënë, ka shumë tranzicione që ndodhin në mendjen dhe trupin tuaj. Duhet të kuptoni që tani duhet të keni kujdes dhe të kujdeseni mirë për veten dhe jetën e re që zhvillohet brenda jush.

Shumë prej nesh janë një dhurues i rregullt i gjakut; nuk ka asgjë më të madhe se lumturia dhurimi i gjakut dhe shpëtimi i jetës së shumë njerëzve në nevojë për rreth. Por pasi të jeni shtatzënë, duhet të bëni pushim dhe të prisni derisa fëmija të lindë dhe të rimarrni shëndetin tuaj përpara se të dhuroni gjakun herën tjetër shkruan parenting.firstcry , transmeton GazetaShneta.

Pse nuk mund të dhuroni gjak gjatë shtatzënisë?

Megjithëse nuk ka asnjë arsye të provuar pse një grua shtatzënë nuk mund të dhurojë gjak, këshillohet që të mos dhuroni gjak gjatë shtatëzanisë. A e dini se trupi prodhon të paktën 50% më shumë gjak gjatë shtatzënisë në krahasim me rrjedhën normale të jetës tuaj? Përkundër kësaj, nuk ju lejohet të dhuroni gjak pasi të keni nevojë për të gjithë gjakun për të mbështetur jetën e foshnjës tuaj brenda barkut tuaj.

Nëse dhuroni gjak gjatë kësaj faze, atëherë do të rrezikoni mirëqenien tuaj dhe foshnjën tuaj. Një arsye tjetër është se ekziston një shans i lartë për të qenë anemik gjatë shtatzënisë nëse dhuroni gjak. Anemia mund të shkaktojë më tej çështje të rëndësishme si lindja para lindjes, pesha e ulët e foshnjës gjatë lindjes, etj. Kryqi i Kuq dekurajon në mënyrë rigoroze gratë për të dhënë gjak gjatë shtatzënisë.

Në fakt, ju këshillohet të mos dhuroni gjak deri në kohën kur ushqeni fëmijën tuaj me gji. Në përgjithësi, nënat e reja duhet të presin të paktën nëntë muaj pas lindjes për të dhuruar gjak, por nëse vazhdoni të ushqeni me gji pas kësaj periudhe, duhet të prisni deri në kohën kur pushoni së ushqyeri me gji. Foshnja varet shumë nga ushqyesit dhe vitaminat në qumështin e gjirit, kështu që nëse dhuroni gjak gjatë kësaj kohe, fëmija juaj mund të humbasë këto lëndë ushqyese jetike. Pasi trupi juaj të plotësojë përmbajtjen e hekurit në gjakun tuaj dhe të keni ndërprerë ushqyerjen me gji, mund të shkoni përpara dhe të dhuroni gjak.

Çfarë mund të ndodhë nëse dhuroni gjak para se të dini se jeni shtatzënë?

Nëse jeni një dhurues i rregullt, mund të ndodhë që mund të keni dhuruar gjak kur nuk jeni plotësisht të vetëdijshëm për shtatzëninë. Kjo mund të ndodhë vetëm gjatë fazës fillestare të shtatzënisë, dhe nuk do të ngrejë çështje nëse dhuroni gjak në këtë fazë. Gjithashtu, para se të dhuroni gjak, bëhet një test i shpejtë për të siguruar që presioni i gjakut, nivelet e hemoglobinës, pulsi dhe temperatura të jenë normale. Prandaj, dhurimi i gjakut në këtë fazë kur jeni në një gjendje normale shëndetësore nuk do të jetë problem. Në rast të ndonjë ankthi, është më mirë të konsultoheni me mjekun tuaj./GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *