A mund të vazhdoni ta ushqeni me gji foshnjën, nëse ajo është alergjike në qumësht?

2018-05-17 në ora 15:05

Para se të heqësh dorë nga të ushqyerit me gji, sigurohuni që fëmija juaj me të vërtetë ka alergji. Alergjitë e qumështit të lopës mund të jenë shumë të vështira për t’u diagnostikuar (madje edhe për pediatrit më me përvojë).

Bebet shpesh zhvillojnë ndjeshmëri ushqimore që vijnë dhe shkojnë gjatë gjithë vitit të tyre të parë për shkak të sistemit të papjekur të imunitetit. Ndonëse këto janë të ndryshme nga alergjitë aktuale të ushqimit, ato nganjëherë mund të kenë të njëjtat simptoma, siç janë të vjellat, diarrea, ose dhimbjet e barkut, transmeton Gazeta Shneta.

Nëse dyshoni se fëmija juaj ka alergji ndaj qumështit, ai duhet të kontrollohet nga pediatri juaj ose nga një gastroenterolog. Ai ose ajo ka të ngjarë të kryejë një test , i njohur si “Hemoccult”, i cili kërkon gjurmë gjaku në barkun e foshnjës. Kjo është mënyra më e saktë për të përcaktuar nëse ajo vërtet ka një alergji të qumështit të lopës, e cila mund të shkaktojë inflamim të zorrëve, shpesh duke çuar në sasi të vogla të gjakut në jashtëqitje, njofton Parents.

Nëse del se foshnja juaj ka një alergji të qumështit të lopës, përsëri mund t’i jepni gji; juve do t’iu nevojitet vetëm t’ia eliminoni ushqimet e qumështit siç është akullorja, djathi dhe kosi.

Fëmija juaj duhet të përmirësohet sapo të ndalon së konsumuari qumështin e lopës, por nëse nuk e bën, përpiquni të eliminoni alergenet e tjera (si soja, gruri, kikirikët dhe vezët) dhe shihni nëse kjo ndihmon.

Edhe nëse simptomat e fëmijës suaj vazhdojnë, shumica e doktorëve pajtohen se ende nuk ka asnjë arsye për të ndaluar gji dhënien, pasi përfitimet tejkalojnë shumë pak inflamacion të zorrëve.

Ju gjithashtu duhet të dini se fëmija juaj ka të ngjarë të mos jetë alergjik ndaj qumështit të lopës përgjithmonë – shumë fëmijë e arrijnë atë sipas moshës 5 vjeç./Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *