Mësoni foshnjën tuaj të lexojë, çdo gjë që duhet të dini

2018-04-27 në ora 08:24

Të mësuarit për të lexuar kërkon zotërimin e tre aftësive themelore: sintaksën, semantikën dhe fonetikën.

Sintaksa është mënyra se si fjalët, frazat dhe klauzolat shkojnë së bashku për të krijuar fjali dhe paragrafë.

Semantika është se si fjalët dhe fjalitë në një grup lidhen me njëri-tjetrin. Fonetika i referohet tingujve të letrave dhe marrëdhënieve midis fjalëve të shkruara dhe të folura.

Ndërsa fëmija juaj mëson të lexojë, ai do të zhvillohet në të gjitha këto fusha. Shumica e fëmijëve, megjithatë, fillojnë të kuptojnë sintaksën dhe semantikën përpara fonetikës, transmeton Gazeta Shneta.

Gjëja më e mirë që mund të bëni për të ndihmuar fëmijën tuaj të rritet në të tre fushat është ta ekspozoni atë në libra dhe të lexoni çdo ditë, qoftë duke lexuar me zë të lartë në kohën e gjumit, duke shkuar në bibliotekën tuaj lokale ose thjesht duke lexuar nga receta kur bëni darkën e tij.

Këtu janë disa mënyra për të inkurajuar aftësitë semantike me lexuesit e hershëm:

-Lexoni libra që tregojnë histori. Përfitimet janë të mëdha për këtë.

-Flisni për librin derisa lexoni. Kërkojini fëmijës tuaj të parashikojë fundin e tregimit.

-Mbani rrjedhën e sipër. Kur fëmija juaj fillon të mësojë të lexojë me zë të lartë, mos e ndalni fjalinë për të korrigjuar ndonjë fjalë të vështirë.

Nëse fëmija juaj është mbërthyer, thuaj fjalën, shpjegoni kuptimin dhe më pas vazhdoni me fjalinë.

Kjo inkurajon kuptimin e fjalisë dhe pjesën tjetër të tregimit. Shko prapa dhe rishiko fjalën më vonë./Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *