Mënyrat më efektive për të zhdukur koronaviruset në sipërfaqet e shtëpive tuaja

2020-03-26 në ora 18:41

Një numër i përgatesave për pastrimin e shtëpive mund të jenë efektive kundër koronavirusit të ri, thonë ekspertët.

Por secila kimikale dezinfektuese ka udhëzime specifike, theksoi një ekspert në vlerësimin e rrezikut mikrobik shkruan WebMD, përcjell Gazeta Shneta.

“Një rregull i rëndësishëm është që ju nuk duhet ta fshini menjëherë sipërfaqen e dezinfektuar sapo ta keni aplikuar atë.

Lërini të ulet e tërë ajo pjesë atje për aq kohë sa të vret së pari viruset,” tha Donald Schaffner.

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rekomandon dezinfektimin e përditshëm të sipërfaqeve shpesh të prekura, si tabela, çelsat, dorezat, tavolinat, telefonat, tastierat, tualetet, rubinetat dhe lavamanët, si dhe përdorimi i larëses ose sapunit.

Nëse dikush në familjen tuaj ka simptoma të ngjashme me gripin, merrni parasysh rregullisht dezinfektimin e objekteve në shtëpinë tuaj, pasi koronavirusi i ri është treguar të mbijetojë për 16 orë në plastikë.

Asnjëherë mos përdorni agjentë të ndryshëm pastrimi në të njëjtën kohë. Disa kimikate shtëpiake, nëse janë të përziera, mund të krijojnë gazra të rrezikshëm dhe helmues.

Shumë forma të alkoolit, mund të vrasin mikrobet. Ju mund të holloni alkoolin me ujë (ose aloe vera për të bërë sanitizues dore) por sigurohuni që të mbani një përqendrim të alkoolit rreth 70% për të vrarë koronaviruset, thanë Duffy dhe Schaffner (profesorët e mikrobiologjisë ushqimore).

Zgjedhjet e alkoolit 70% duhet të lihen në sipërfaqe për 30 sekonda (përfshirë celularët) për të siguruar që ata do ti vrasin viruse.

Ndërsa, peroksidi i hidrogjenit shitet në mënyrë tipike në përqendrime prej rreth 3%.

Mund të përdoret siç është, ose holluar në përqendrim 0.5% për përdorim efektiv kundër koronaviruseve në sipërfaqe. Duhet të lihet në sipërfaqe për një minutë para se të fshihet. /Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *