Marrja e një injeksioni Betnesol gjatë shtatzënisë – a është e sigurt

2019-08-05 në ora 10:55

Puna e parakohshme mund të çojë në problemet e zemrës, mushkërive dhe trurit te një i porsalindur. Por në ditët e sotme, ekzistojnë ilaçe të caktuara që mund të ndihmojnë në vonimin e punës.

Sidoqoftë, një injeksion Betnesol administrohet vetëm nëse përfitimet e tij e tejkalojnë rrezikun. Nëse jeni shtatzënë, duhet të dini nëse këto injeksione janë të sigurta apo jo tregon parenting.firstcry, transmeton GazetaShneta.

Çfarë është Betnesol?

Betnesol (betamethasone fosfat natriumi) është një kortikosteroid që përdoret për trajtimin e çekuilibrit hormonal, kushteve inflamatore dhe sëmundjeve autoimune. Pamjaftueshmëria e kortikosteroideve, në përgjithësi, ka një ndikim të rëndësishëm në trupin tonë. Ato kanë shumë funksione jetësore në trup si rregullimi i kripës, balancimi i ujit, rregullimi i niveleve të stresit dhe sigurimi i funksionimit të duhur të zemrës. Ky injeksion administrohet në situata emergjente për të fituar një kontroll të shpejtë të simptomave.

A është e sigurt të bëni injeksione Betamethasone gjatë shtatzënisë?

Një injeksion Betnesol jepet gjatë shtatzënisë vetëm nëse nuk ka trajtim alternativ në dispozicion për një ndërlikim të lindjes. Administrimi i një injeksioni Betnesol tek një grua shtatzënë mund të paraqesë rreziqe për fëmijën e saj pasi dihet që të kalojë placentën dhe të prekë fëmijën e palindur. Më së miri shmanget në çfarëdo forme (injeksione ose kremra topikal) përveç nëse rekomandohet nga një mjek. Është mirë që të konsultoheni me një gjinekolog për rreziqet e përfshira dhe të pyesni për alternativa.

-Injeksioni Betnesol ose Betamethasone përshkruhet nëse ndërlikimet e mëposhtme lindin gjatë shtatzënisë:

1) Punë e parakohshme

Puna e parakohshme është një ndërlikim i zakonshëm gjatë shtatzënisë. Nëse foshnja ka lindur para javës 32-35 të shtatzënisë, mushkëritë e tij nuk do të zhvillohen plotësisht, dhe kështu nuk do të funksionojnë siç duhet. Kur mjeku dyshon se një grua shtatzënë do të fillojë punën e parakohshme, ajo do të administrojë këto injeksione për të siguruar që mushkëritë e foshnjës të fryhen lehtë pa u ngjitur së bashku. Zakonisht jepet 24 orë para punës së parakohshme të pritshme.

2) Testi i Fibronektinës Fetale (FFT)

Fibronektina fetale është një proteinë që ndihmon qesen amniotike të ngjitet në rreshtimin e mitrës. Qesja amniotike e mbështjell foshnjën në mitër. Por kur prishet, fibronektina e fetusit mund të lëshohet në sekrecione pranë qafës së mitrës. Kjo mund të pengojë rritjen e foshnjës dhe të çojë në një keqtrajtim ose një punë të parakohshme. Gjatë shtatëzënësisë, mjeku juaj mund të sugjerojë një test të fibronektinës së fetusit midis 22 dhe 34 javëve, dhe të marrë një copë sekrecionesh tuaj për të kontrolluar praninë e fibronectin. Nëse testi është pozitiv, mund të shkoni në punë të parakohshme. Testi bëhet para se të administrohet Betnesol. Betnesol me shumë mundësi do t’ju jepet nëse prisni binjakë ose bebe të shumta.

Si jepet Betnesol?

Betnesol mund të administrohet në mënyrat e mëposhtme:

-Injekohet direkt në venat ose muskujt për të prodhuar një efekt në të gjithë trupin. Kjo bëhet përmes pikave. Doza dhe kohëzgjatja do të varen nga rasti dhe komplikimet.

-Mund të aplikohet në mënyrë topike në zonën e prekur për të zvogëluar inflamacionin. Në disa raste, injektohet drejtpërdrejt në indin e përflakur.

-Ilaçet asnjëherë nuk jepen mbi baza afatgjata. Mund të përshkruhet për disa ditë ose mbase për 2-3 javë. Por nuk duhet ndalur befasisht. Duhet të kontrollohet ngadalë për të zvogëluar intensitetin e simptomave të tërheqjes.

Betnesol është një kortikosteroid, i cili dihet se ul imunitetin natyral të trupit dhe përgjigjet inflamatore. Prandaj, nëse po merrni Betnesol, mund të jeni më të ndjeshëm ndaj infeksioneve.

Dhënia e dozave të larta të Betnesol mund të çojë në ndryshime të humorit dhe ndryshime në sjellje. Nëse jeni administruar me injeksion Betnesol, mund të bëheni më të irrituar, depresiv, të hutuar. Ju madje mund të keni probleme të bini në gjumë./GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *