Makrosomia – faktet qe duhet t’i dini

2019-12-04 në ora 15:08

Makrosomia ose foshnja e madhe është një gjendje në të cilën foshnja është më e madhe ose më e rëndë se fëmija me kohë të plotë.

Kjo vërehet zakonisht tek bebet e nënave që janë të trasha ose diabetike, dhe mund të çojë në probleme gjatë lindjes, pasi foshnja mund të jetë shumë e madhe për të kaluar nëpër kanalin e lindjes shkruan parenting.firstcry, trasnmeton GazetaShneta.

Çfarë është makrosomia (foshnja e madhe)?

Termi “Makrosomia” është përshtatur nga gjuha greke dhe fjalë për fjalë do të thotë “makro – e madhe ose e madhe” dhe “somia” që do të thotë “trup” dhe zakonisht përdoret për të përshkruar një të porsalindur me peshë të tepërt të lindjes.

Cilat mund të jenë shkaqet e makrosomisë?

Megjithëse pjesa më e madhe e makrosomisë fetale gjatë shtatzënisë mbeten të pashpjegueshme, janë identifikuar faktorë të ndryshëm shkaktarë që mund të jenë arsyeja për të pasur një fëmijë të madh. Kjo përfshin:

Gjenetika: Lartësia dhe pesha e prindërve kanë një ndikim në peshën e lindjes së foshnjës.

Etniteti: Gratë hispanike kanë më shumë të ngjarë të kenë një fëmijë të madh në krahasim me gratë aziatike.

Kohëzgjatja e Gestacionit (Shtatzënia): Është më e zakonshme në shtatzënitë që kanë kaluar datën e pritshme të lindjes për 1-2 javë ose më shumë.

Mosha e nënës: Gratë mbi moshën 35 vjeç kanë më shumë të ngjarë të mbesin shtatzënë me një fëmijë me peshë të madhe.

Shtimi i peshës së shtatzënisë: Shtim i tepërt i peshës gjatë shtatzënisë./GazetaShneta/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *