Madhësia e barkut gjatë shtatzënisë, çfarë tregon

2018-06-25 në ora 13:53

Nëse gjatë shtatzënisë një grua e ka barkun më të madh se shtatzënat e zakonshme, atëherë ka shumë arsye për këtë.

Beli i një gruaje shtatzanë matet me centimetra, zakonisht duke filluar rreth javës së 20 dhe ka një formulë të thjeshtë për llogaritjen e madhësisë së tij në çdo fazë të caktuar të shtatzanisë.

Filloni me numrin e javëve që jeni shtatzënë, pastaj shtoni dhe zbrisni dy numra. Këto do të jenë kufijtë normalë të madhësisë së barkut tuaj.

Për shembull, nëse jeni 30 javëshe shtatzënë, barku juaj duhet të jetë midis 28 dhe 32 centimetra. Nëse jeni 25 javë, barku juaj duhet të matet mes 23 dhe 27 centimetra.

Ka shumë arsye pse barku juaj mund të jetë më i madh, si ënjtje ose mbajtje fluide (një problem i zakonshëm gjatë shtatzënisë) ose thjesht pesha që mund të ketë qenë më e lartë edhe para shtatzanisë.

Shkaku më serioz për një bark shumë të madh, është diabeti. Kur një grua ka diabet gjatë shtatzënisë, foshnja e saj merr shumë sheqer, duke e bërë atë të jetë më i madh se normalisht. Kjo gjithashtu mund të shkaktojë lëng amniotik të tepërt, i cili rrit edhe madhësinë e barkut.

Nëse mjeku është i shqetësuar për barkun tuaj, ai ose ajo do të urdhërojë një ultratingull për të kontrolluar fëmijën. Ultratingujt do të matin perimetrin rreth stomakut dhe kokës së foshnjës, si dhe gjatësinë e këmbëve për të parë nëse mund të ketë një problem.

Së fundmi nëse jeni e mërzitur nga komentet e të tjerëve për barkun, përpiquni t’i injoroni ato./pernenat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *