Llojet e kontracepsionit që mund të përdorni për të parandaluar një kohë shtatëzaninë

2019-08-08 në ora 15:07

Kontracepcioni mund të përdoret për të parandaluar shtatzëninë dhe gjithashtu ju mbrojnë nga infeksionet seksualisht të transmetueshme.

Ju mund ta gjeni veten duke pyetur: Cila metodë do të jetë më e mira për mua dhe stilin e jetës time? Cila metodë mbron poashtu dhe nga infeksionet të transmetueshme?

Në  këtë  artikull kemi shqyrtuar llojet e kontracepsionit që  ju nevojitet të keni njohuri, shkruan health.org, përcjell Gazeta Shneta.

1) Prezervativi

Prezervativi është forma e vetme e kontracepsionit që mbron kundër shumicës së infeksioneve të  transmetueshme si dhe parandalon shtatzëninë. Kjo metodë e kontracepsionit mund të përdoret sipas kërkesës, është pa hormone dhe lehtë për aplikim. Dhe vjen në varietetet mashkullore dhe femërore.

2) Pilula Kontraceptive Orale

Pilula kontraceptive është metoda më e zakonshme e kontracepsionit të raportuar që përdoret nga gratë australiane.

Ka disa lloje të ndryshme pilulash për të zgjedhur, kështu që ka të bëjë me gjetjen e asaj që është e përshtatshme për ju.

Pilula e kombinuar përmban estrogjen dhe progestinë dhe mini pilula përmban vetëm një hormon, një progestin.

3) Pajisje Intrauterine

Kjo pajisje e vogël në formë T është bërë nga materiale që përmbajnë hormonin progesteronit dhe është e vendosur brenda mitrës së një gruaje nga një ofrues i trajnuar shëndetësor.

Është një metodë kontracepsioni me veprim të gjatë dhe të kthyeshëm, e cila mund të qëndrojë në vend për tre deri në dhjetë vjet, në varësi të llojit.

4) Implanti kontraceptiv

Në këtë metodë, një shufër e vogël, fleksibël vendoset nën lëkurë në krahun e sipërm të një gruaje, duke lëshuar një formë të hormonit progesteron.

Hormoni ndalon vezoren që liron vezën dhe e trashë  mukozën e qafës së mitrës duke e bërë të vështirë që sperma të hyjë në funksion.

Implanti kërkon një procedurë të vogël duke përdorur anestezik lokal dhe duhet të zëvendësohet pas tre vjetësh.

5) Diafragma

Një diafragmë është një kube silikoni e vogël e butë e vendosur brenda vaginës për të ndaluar spermatozoidët të hyjnë në mitër. Ajo formon një pengesë fizike midis spermës së burrit dhe vezës së gruas, si prezervativi.

Diafragma duhet të qëndrojë në vend të paktën gjashtë orë pas marrëdhënies./Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *