Lidhshmëria në mes hormoneve femrore dhe astmës, sipas studiuesve

2018-03-13 në ora 09:05

Lëvizjet në hormonet seksuale të femrave mund të luajnë një rol në zhvillimin e alergjive dhe astmës, një rishikim i madh i të dhënave sugjeron. Analiza e studimeve që përfshijnë më shumë se 500,000 gra nxjerr në pah një lidhje midis simptomave të astmës dhe ndryshimeve të rëndësishme të jetës siç janë puberteti dhe menopauza, shkruan Science Dialy transmeton Gazeta Shneta.

Hetimet e mëtejshme mund të ndihmojnë në shpjegimin se pse astma është më e zakonshme tek djemtë sesa vajzat në fëmijëri, por më shpesh në vajzat adoleshente dhe gratë pas pubertetit. Ekspertët thonë, megjithatë, se marrëdhënia është jobindëse dhe kërkojnë më shumë kërkime. Astma prek më shumë se pesë milionë njerëz në Britani të Madhe. Kjo është një sëmundje e rrugëve të frymëmarrjes që mund të kufizojë seriozisht frymëmarrjen dhe shpesh lidhet me alergji.

Shumë gra raportojnë se simptomat e tyre të astmës ndryshojnë me ciklin e tyre menstrual, të cilat mund të jenë në varësi të niveleve të hormoneve, përfshirë estrogjenin dhe progesteronin, por lidhja është e paqartë. Studiuesit në Universitetin e Edinburgut shqyrtuan më shumë se 50 studime të grave me astmë nga puberteti deri në 75 vjeç. Ata gjetën se periudhat e fillimit para se të mbusheshin 11 vjeç, si dhe periudha të parregullta, u shoqëruan me një shkallë më të lartë të astmës.

Fillimi i menopauzës – kur ndalohen periudhat dhe nivelet e estrogjenit dhe progesteronit luhaten – u shoqërua gjithashtu me një shans më të lartë për të patur astmë krahasuar me para menopauzën. Shkencëtarët thonë se lidhja mes astmës dhe barnave hormonale përfshirë HRT dhe kontraceptivët është e paqartë dhe gratë duhet të vazhdojnë të marrin ilaçe siç përshkruhen nga mjekët e tyre të përgjithshëm.

Studiuesit planifikojnë të studiojnë proceset biologjike përmes të cilave hormonet seksuale mund të luajnë një rol në astmë dhe alergji. Studimi, i botuar në Journal of Allergy and Immunology Clinical, u financua nga Zyra Shefi i Shkencës, pjesë e Drejtorive Shëndetësore të Shëndetësisë të Skocisë.

Dr. Nicola McCleary, e cila udhëhoqi studimet në Universitetin e Edinburgut, Astma UK Center for Research Applied, tha: “Simptomat e astmës dhe alergjisë shpesh preken nga ngjarje të tilla si puberteti dhe menopauza, por arsyet prapa kësaj nuk janë të qarta.”Në kryerjen e këtij rishikimi sistematik, ne kemi vërejtur se ka pasur shumë dallime në mes të studimeve që studiojnë trajtimet hormonale në lidhje me llojin dhe dozën e hormoneve, si dhe mënyrën se si pacientët morën trajtimin, gjë që e vështirësoi nxjerrjen e përfundimeve të forta nga rezultatet.

Tani po bëjmë një projekt për të sqaruar rolin e kontraceptivëve dhe HRT në simptomat e astmës dhe alergjisë “. Dr. Aziz Sheikh, drejtor i Institutit Usher të Shkencave Shëndetësore të Popullsisë dhe Informatikës të Edinburgut, i cili ishte i përfshirë në studim, tha: “Astma mund të ketë një ndikim shumë serioz në cilësinë e jetës dhe kushton NHS £ 1bn në vit. Qëllimi është të ndërmarrë një test klinik për të testuar efektivitetin e trajtimeve hormonale për të ulur simptomat e astmës tek gratë “.

/ Gazeta Shneta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *