Lagështia vaginale: Llojet, shkaqet dhe trajtimi

2019-10-08 në ora 20:08

Vagina është një mukozë që do të thotë se lëkura dhe indet e një vagine të shëndetshme janë gjithnjë me lagështi. Shumë faktorë mund të ndikojnë në sa lëng prodhon vagina.

Në mënyrë tipike, pjesa e brendshme e vaginës ndihet pak e lagur. Lëkundjet hormonale, statusi i pjellorisë dhe eksitimi mund të ndryshojnë sasinë, konsistencën dhe ngjyrën e lëngjeve vaginale të një personi. Vagina mund të ndjehet shumë e lagësht gjatë eksitimit ndërsa menopauza mund të shkaktojë thatësi vaginale, transmeton Gazeta Shneta.

Lëngjet vaginale janë thelbësore për të mbajtur të shëndetshme vaginën dhe për ta bërë aktivitetin seksual të qetë. Megjithatë disa njerëz ndjenjë ankth për lëngjet e tyre vaginale. Të dish se cilat janë lëngjet, funksioni i tyre dhe çfarë është normale mund të ndihmojë në lehtësimin e shqetësimeve të një personi.

Shumica e formave të lagështisë vaginale vijnë nga një nga dy vendet:

Gjëndrat Bartholin dhe

Qafa e mitrës

Gjëndrat Bartholin janë dy gjëndra të vogla, me madhësi bizele të vendosura pikërisht brenda vaginës. Ato ndihmojnë në lubrifikimin e vaginës për të parandaluar thatësinë e tepërt. Ato gjithashtu prodhojnë lagështi kur një femër ndihet e shqetësuar dhe gjatë aktivitetit seksual.

Qafa e mitrës prodhon mukus gjatë gjithë ciklit menstrual të një personi. Ndërsa afrohet ovulacioni, qafa e mitrës prodhon më shumë lëng. Kjo mukus pjellore e qafës së mitrës mund të ndihmojë udhëtimin e spermës në vezë duke rritur shanset e shtatzanisë.

Një vaginë normale, e shëndetshme është pak e lëngësht. Mesatarisht, gratë e shëndetshme prodhojnë 1-4 mililitra të lëngur vaginal në ditë./GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *