Kujdes prindër: Telefonat e mençur po iu shkaktojnë probleme mendore 2-vjeçarëve

2018-11-07 në ora 15:16

Shpenzimi i orëve të tëra në telefona të mençur dhe pajisje elektronike shpeshherë është ndërlidhur me një dobësim të mirëqenies mendore, por hulumtimet e reja sugjerojnë se këto dëme mund të fillojnë edhe te përdoruesit dy-vjeçar.

Vetëm pas një ore të shpenzuar para ekranit, fëmijët dhe adoleshentët mund të kenë më pak kureshtje, vetë-kontroll më të ulët dhe stabilitet më të dobët emocional, gjëra të cilat shpijnë në rritje të rrezikut të ankthit dhe depresionit.

Në bazë të hulumtimeve të ndryshme, studimi ka zbuluar se fëmijët e vegjël që qëndrojnë shumë kohë para ekraneve janë dyfish më të prirë ta humbasin kontrollin mbi temperament.

Gjithashtu, ky studim ka pohuar se 9% e fëmijëve 11-13 vjeçar që shpenzojnë vetëm një orë në ditë para ekraneve e humbin kureshtjen për të mësuar gjëra të reja.

Kjo shifër është rritur në 23% për fëmijët të cilët shpenzonin shtatë ose më shumë orë para ekraneve.

Ekspertët po i inkurajojnë prindërit dhe mësuesit të kenë kujdes me kohën që fëmijët e shpenzojnë në internet dhe të gjejnë alternativa të përshtatshme.

Studimi u publikua në revistën amerikane ‘Preventive Medicine Reports’. /Telegrafi/\

Kliko këtu për t’u informuar me testin që duhet ta bëjë secila nënë shtatzënë për të konfirmuar se shëndeti gjenetik i foshnjës në ardhje është në rregull.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *