Kirurgjia robotike shkakton 144 vdekje në SHBA

2018-03-31 në ora 10:23

Një studim mbi sigurinë e robotikës kirurgjikale ka konfirmuar të paktën 144 vdekje dhe më shumë se 1,000 lëndime gjatë një periudhe 14-vjeçare në SHBA.

Ngjarjet përfshijnë instrumente të thyera që binin në trupat e pacientëve, ndezjet elektrike që shkaktojnë djegie të indeve dhe gabimet e sistemit, duke bërë që operacionet të zgjasin më shumë se sa ishte planifikuar, transmeton Gazeta Shneta.

Raporti vëren se shifrat përfaqësojnë një pjesë të vogël të numrit të përgjithshëm të procedurave robotike.

Por ajo bën thirrje për masa të reja sigurie.

“Pavarësisht miratimit të gjerë të sistemeve robotike për një operacion minimalisht invaziv, një numër jo i vogël i vështirësive teknike dhe komplikimeve ende po përjetohet gjatë procedurave”, thuhet në studim.

“Miratimi i teknikave të avancuara në projektimin dhe funksionimin e sistemeve kirurgjikale robotike mund të reduktojë këto incidente të parandalueshme në të ardhmen”.

Kirurgjia robotike mund të zvogëlojë rrezikun e infeksioneve dhe të ndihmojë pacientët të shërohen më shpejt.

Kolegji Mbretëror i Kirurgëve të Mbretërisë së Bashkuar tha se besonte se raporti duhet “të trajtohet me kujdes”./Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *