Këto ndryshime të thjeshta jetësore mund të përmirësojnë simptomat e osteoartritit

2018-05-17 në ora 09:40

Një studim i ri zbulon një lidhje të mundshme midis ushqimit dhe lehtësimit të dhimbjes për njerëzit me osteoartriti. Ata zbuluan se ndryshimet e vogla në stilin e jetës dhe dietën e një personi mund të ndihmojnë me lehtësimin e dhimbjeve, si dhe parandalimin e dëmeve të ardhshme.

Osteoartriti, një sëmundje e përkeqësuar që do të ndikojë kryesisht në gjunjë, ije, dhe duart, transmeton Gazeta Shneta.

Njerëzit me këtë gjendje shpesh ndiejnë dhimbje të forta, dhembje dhe ngurtësi në nyjet e tyre dhe shpesh mund të kenë vështirësi në kryerjen e aktiviteteve të përditshme.

Nuk ka shërim për të, kështu që mjekët shpesh i menaxhojnë simptomat e pacientit duke përdorur medikamente për dhimbje ose, në disa raste, kirurgji.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), gjendja “tashmë është një nga 10 sëmundjet më të pashëruara edhe në vendet e zhvilluara”. Ata vlerësojnë se, në mbarë botën, 9.6 përqind e meshkujve dhe 18 përqind e grave mbi 60 vjeç kanë osteoartriti. Tetëdhjetë përqind e njerëzve me osteoartiti kanë lëvizje të kufizuar dhe 25 përqind nuk janë në gjendje të kryejnë aktivitete të jetës së përditshme.

Në Medicinat Prioritare të OBSH për vitin 2013 dhe në Raportin e Përditësimit Botëror, u vlerësua se deri në vitin 2050, një milion njerëz do ta kenë këtë sëmundje.

Përfitimet nga ushqimi dhe stërvitja
Shkencëtarët nga Universiteti i Surrey në Mbretërinë e Bashkuar bazuan studimin e tyre të ri mbi informacionin e mbledhur nga 68 studime të mëparshme. Ata fillimisht kryen kërkimet e tyre nga tetori i vitit 2015 deri në maj 2017, duke kërkuar dokumentetë ngjashme nga 10 vitet e fundit, por pastaj vendosën të i rishikojnë përsëri ato nga viti 2000.

Në studim, hulumtuesit shqyrtuan një sërë faktorësh që mund të ndihmonin njerëzit me osteoartrit për të vetë-menaxhuar gjendjen e tyre. Ata zbuluan se konsumimi i një grami vaj peshku në ditë mund të ndihmojë për të zvogëluar dhimbjen dhe të ketë përfitime për shëndetin e zemrës.

Vaju i peshkut përmban dy lloje të acideve yndyrore omega-3: acid docosahexaenoic dhe acid eicosapentaenoic. Shkencëtarët zbuluan se të dyja këto acide yndyrore reduktonin inflamacion në nyje dhe, si rezultat, ndihmuan për të lehtësuar dhimbjen.

Studimi gjithashtu shqyrtoi përfitimet e dietës dhe stërvitjes për personat mbipeshë ose obezë me osteoartriti. Gjetjet e tyre janë botuar kohët e fundit në revistën Rheumatology.  /Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *