Karakteristikat e tremujorit të parë, dytë dhe të tretë të shtatëzanisë

2020-02-14 në ora 18:49

Shtatzënia ndodh kur një spermë fekondon një vezë pasi të lëshohet nga vezoret gjatë ovulacionit. Veza e fekonduar më pas udhëton poshtë në mitër, ku ndodh implantimi. Një implantim i suksesshëm rezulton në shtatëzani.

Mesatarisht, një shtatëzani me kohë të plotë zgjat 40 javë. Por, gjithashtu ka shumë faktorë që mund të ndikojnë në një shtatëzani shkruan Healthline përcjell Gazeta Shneta.

Gratë që marrin një diagnozë të hershme të shtatëzanisë dhe kujdes prenatal, ka më shumë të ngjarë të përjetojnë një shtatzëni të shëndetshme dhe të lindin një fëmijë të shëndetshëm.

Të dish se çfarë të presësh gjatë gjithë periudhës së shtatëzanisë është e rëndësishme për monitorimin e shëndetit tuaj dhe shëndetit të foshnjës.

Tremujori i parë

Një fëmijë rritet me shpejtësi gjatë tremujorit të parë (javët 1 deri në 12-të). Fetusi fillon të zhvillojë trurin, palcën kurrizore dhe organet e tyre. Zemra e foshnjës gjithashtu do të fillojë të rrah.

Gjatë tremujorit të parë, probabiliteti i një aborti është relativisht i lartë.

Sipas ‘Kolegjit Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve’, vlerësohet se rreth 1 në 10 shtatëzënësi përfundojnë në abort, dhe se rreth 85 përqind e këtyre ndodhin në tremujorin e parë.

Kërkoni ndihmë të menjëhershme nëse përjetoni simptomat e abortit.

Tremujori i dytë

Gjatë tremujorit të dytë të shtatëzanisë (javë 13 deri në 27-të), siguruesi juaj i kujdesit shëndetësor ka të ngjarë të kryejë ultratinguj të skanimit të anatomisë.

Ky test kontrollon trupin e fetusit për çdo anomali të zhvillimit. Rezultatet e testit gjithashtu mund të zbulojnë seksin e foshnjës tuaj, nëse dëshironi të zbuloni përpara se fëmija të lindë.

Ju do të filloni të ndjeni që fëmija juaj lëviz, zhvillon goditje dhe grushta brenda mitrës tuaj.

Tremujori i tretë

Gjatë tremujorit të tretë (javët 28 deri 40-të), shtimi në peshë do të përshpejtohet dhe mund të ndjeheni më të lodhura.

Ndërsa afrohet lindja, ju mund të ndjeni shqetësim të legenit dhe këmbët tuaja mund të fryhen.

Kontraksionet që nuk çojnë në lindje, të njohura si kontraktimet Braxton-Hicks, mund të fillojnë të ndodhin javët para se të dorëzoni foshnjën./Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *