Infeksionet gjatë shtatzanisë dhe si e ndikojnë ato foshnjën tuaj

2019-07-11 në ora 19:08

Gjatë shtatzanisë njerëzit mund të shqetësohen më shumë për kontraktimin e infeksioneve dhe si ato mund të ndikojnë në zhvillimin e fëmijës.

Infeksionet vaginale, duke përfshirë infeksionet maja, janë të zakonshme gjatë shtatzanisë dhe zakonisht nuk paraqesin ndonjë shqetësim. Megjithatë, infeksionet e mitrës mund të prodhojnë më shumë komplikime.

Gratë shtatzëna mund të preken më shumë ndaj infeksioneve të caktuara dhe mund të krijojnë komplikacione më të rënda nëse infeksionet nuk trajtohen. Kushdo që ka madje një infeksion të vogël gjatë shtatzanizë, duhet të flasë me mjekun ose maminë.

Infeksionet vaginale gjatë shtatzanisë përfshijnë:

Infeksionet vaginale maja

Infeksionet maja vaginale shkaktohen nga një kërpudhë e quajtur Candida. Këto infeksione kanë tendencë të ndodhin gjatë shtatzanisë për shkak të ndryshimeve në sistemin imunitar, rritjes së prodhimit të glikogjenit dhe niveleve të larta të estrogjenit.

Vaginoza bakteriale

Vaginoza bakteriale është një infeksion bakterial i trajtuar lehtësisht në vaginë. Simptomat përfshijnë:

Kruarje, djegie ose dhimbje në vaginë

Një erë e dyshimtë që vjen nga vagina/erë peshku

Erë e keqe që përkeqësohet pas marrëdhënieve seksuale

Një sasi e madhe e shkarkimit të hollë me ngjyrë gri

Infeksionet e mitrës gjatë shtatzanisë

Infeksioni në mitër mund të jetë i rrezikshëm për një sërë arsyesh. Infeksioni mund të ndikojë në placentën, të dëmtojë fëmijën në zhvillim, të shkaktojë punë të parakohshme ose të çojë në anomalitë e lindjes.

Infeksionet e mitrës mund ta bëjnë punën edhe më të rrezikshme dhe të vështirë. Infeksionet e mitrës shpesh zhvillohen kur bakteret nga vagina udhëtojnë në mitër, kështu që një infeksion vaginal i patrajtuar është një faktor rreziku për infeksionet e mitrës. Një person është më i prekshëm ndaj infeksioneve të mitrës nëse membranat e tyre shpërthehen gjatë një lindje të zgjatur./GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *